Oricit de fistichii ar fi, piratii Caraibelor nu pot sa tina piept stilatilor jefuitori de banci si de cazinouri. Ultima isprava a tilharilor din „Ocean": au spart box office-ul american.

Sarmantul George Clooney l-a rapus pe oachesul Johnny Depp. In box office-ul nord-american din ultimul weekend, proaspat lansatul „Ocean’s Thirteen" („Acum sint 13") a cistigat respectabila suma de 37,1 milioane de dolari, lasind in urma „Piratii din Caraibe: La capatul lumii", care a adus incasari de 21,3 milioane de dolari. Totusi, filmul regizorului Steven Soderbergh din acest an a pornit in urma primelor doua parti ale seriei dedicate dulcii vieti de spargatori de banci. In primele trei zile de la lansarea in SUA, „Ocean’s Eleven" (2001) a adus 38,1 milioane de dolari, in vreme ce „Ocean’s Twelve" (2004) a insumat 39,2 milioane de dolari.

Deloc imprevizibila, cea de-a treia parte din aventurile pungasilor pusi pe sotii porneste de la momentul in care unul dintre membrii gastii „Ocean" ajunge la sapa de lemn. Motivul: e tras pe sfoara de infamul Willie Bank (Al Pacino), patronul unui lant de cazinouri. Hotul pacalit face infarct si intra in coma. O buna ocazie pentru reunirea fidelilor sai prieteni, Brad Pitt, Matt Damon si George Clooney - interpretul vicleanului Danny Ocean. Odata refacuta, trupa planuieste urmatoarea lovitura. Tinta nu e greu de ghicit: cel mai nou cazinou al lui Bank. Din arsenalul pregatit ca razbunare nu lipsesc zarurile magnetizate, masinile de joc masluite si chiar un cutremur artificial care sa-i alunge pe pasionatii de jocuri de noroc.

Chiar daca nu mai are parte de glamourul fatalelor Julia Roberts si Catherine Zeta-Jones, „Ocean’s Thirteen" ne atinge, si de aceasta data, coarda emotionala. Empatia cu nefericitul hot inselat si camaraderia care-i leaga pe spargatorii ce vor sa-si razbune prietenul sint gaselnite care prind oricind. „Chiar daca sint niste trisori si niste pungasi, eroii nu-si pierd din sex-appeal. Ei se considera chiar niste «hoti cinstiti». Asta este interesant in seria «Ocean»: daca ii privesti mai atent, iti dai seama ca ei sint de fapt foarte morali. Prietenia lor este exemplara, au grija unul de altul fara sa fie coplesitori si isi vorbesc deschis avind totusi grija sa nu raneasca sentimentele celuilalt", observa un cronicar al ziarului german „Die Welt".

Trilogia lui Soderbergh reuseste sa-i aduca pe marele ecran pe cei mai sexy barbati in viata, si nu oricum. Chiar daca Pitt are deja 43 de ani, iar Clooney a ajuns la 46 de ani, cei doi ramin niste icon-uri pline de sarm. Mai mult, escrocii noului mileniu poarta haine stilate realizate de designeri in voga la Hollywood. Exista chiar o subtila competitie fashion intre sacoul si camasile colorate ale lui Pitt si smokingul clasic al lui Clooney. Nu incape nici o indoiala cine este „bossul". Un plus de distinctie este oferit si de decorurile din Las Vegas. Cazinoul respira din opulenta asiatica, iar dragonii, carpetele si lampioanele rosii care atirna peste rulete fac casa buna cu cei 600 de figuranti (jucatori, crupieri, ospatarite).

Eleganta hotilor din „Ocean" a fost deja comparata de critici cu aparitiile barbatilor fatali din filmele anilor ’50-’60. Virilitatea costumului clasic a fost verificata de Gregory Peck in filmul „Omul in gri". Omul de afaceri pe care-l joaca este imbracat cu un costum cu umeri largi si strimt la mijloc care reprezinta cit se poate de bine barbatul de succes al Americii anilor ’50. La fel de sexy este si Marcello Mastroianni in rolul jurnalistului de scandal din „La dolce vita" (1960). Aerul sau mediteranean si pasional este inspirat de sacoul cu o croiala dreapta si cu rever ingust, combinat cu ochelari de soare negri, camasa alba si pantaloni strimti. La concurenta cu stilul clasic, genul italian isi va face loc la Hollywood printre gangsterii din filmele lui Scorsese si Tarantino. Lupta dintre clasicul alb-negru si culorile tineresti se duce pe fata in cea de-a treia parte din seria „Ocean". Cine va cistiga? Poate un al treilea: Al Pacino, magnatul cu ochelari de vedere supradimensionati, cu o cravata oranj si un costum dungat care aduce aminte de „Nasul".

Box office american Daca primele doua locuri din topul celor mai vizionate filme din SUA sint disputate de „Ocean" si „Piratii din Caraibe", ambele aflate la cea de-a treia recidiva, medalia de bronz revine comediei romantice „Un pic insarcinata" (20 de milioane de dolari). Pe locul al patrulea se afla productia „Cu totii la surf!". Filmul de desene animate a adus 18 milioane de dolari in ultimul weekend din SUA si continua moda peliculelor cu pinguini. Eroul este un pinguin timid care participa pentru prima oara la o competitie de surfing.

Mai multe despre personajele filmului „Acum sint 13" la www.cotidianul.ro/select