Nedrept si incomplet. Teoretic, mesajul Bisericii Ortodoxe Romane este, in chestiunea incriminata, similar cu cel al Bisericii Catolice, poate, traditional, de mult mai mult timp foarte severa si in acest domeniu, alaturi de cele ale avortului sau eu
Nedrept si incomplet. Teoretic, mesajul Bisericii Ortodoxe Romane este, in chestiunea incriminata, similar cu cel al Bisericii Catolice, poate, traditional, de mult mai mult timp foarte severa si in acest domeniu, alaturi de cele ale avortului sau euthanasiei. Inainte de a acuza o Romanie conservatoare, poate trebuia reamintit faptul ca problema homosexualitatii a fost foarte greu acceptata la nivel social in Europa occidentala, chiar si acum existand dezbateri intense privind posibilele discriminari "nevazute" care se fac inca simtite la nivelul selectiei de personal, in sistemul de invatamant sau, pur si simplu, in comportamentul din viata de fiecare zi al oamenilor. Nu este nimic anormal ca aparitia brusca a unui fenomen pe care Romania comunista il considera eradicat asemeni unei boli contagioase ridica acum probleme la nivel social si naste reactii, uneori neasteptat de violente. Dar anormal poate sa fie faptul ca doar la noi si la Moscova preotii s-au pus in fruntea contra-demonstrantilor.
Dar adevarata problema este la nivelul clasei noastre politice si a exponentilor sai de vaza. Nici unul dintre ei, in anii trecuti de la Revolutie, nu a incercat sa initieze o dezbatere nationala privind temele sensibile, nestiind ce sa spuna sau nevrand sa intre in curs de coliziune cu trendul european. Greseala majora caci, pe de o parte, procesul de integrare europeana a impus adoptarea unei legislatii severe anti-discriminare si, pe de alta parte, in lipsa dezbaterii respective, se dovedeste ca nivelul de acceptare real poate fi pus sub semnul intrebarii.
Practica demonstreaza din nou ca implantarea "proiectului european" nu a fost insotita de o dezbatere reala, singurul argument evocat fiind gradul de entuziasm al populatiei in favoarea aderarii la UE si NATO. Nu s-au evaluat costurile, nu s-au facut proiectii asupra impactului social pe care idei sau comportamente europene le pot avea asupra societatii romanesti. Dar mai este ceva extrem de important care intra in ecuatie: comportamentul unora dintre liderii nostri politici. Baietii de la "Noua Dreapta" au convingeri declarate, venite din vremea de glorie a legionarilor. Interesant si totodata extrem de nelinistitor este insa ca au primit in ultimele saptamani un neasteptat semnal pozitiv. Ceea ce ar fi putut fi considerat drept mesajul politic si ideologic al unui segment minor si, ca atare, nerelevant a capatat o sustinere politica majora si o credibilitate pe masura. Doi oameni politici creditati in sondaje pe primele doua locuri la capitolul increderea populatiei, Traian Basescu si Gigi Becali, au transmis fara nici un fel de rezerva mesaje discriminatorii impotriva "gaozarilor" sau, explicit, a homosexualilor, ca si a tiganilor, nu intamplator tintele fiind ziaristi in exercitiul meseriei.
Cat de relevante sunt mesajele celor doi pentru politica si statutul Romaniei europene? Cat de mult reprezinta injuriile lor opinia publica din Romania? Vorba domnului Basescu, poporul trebuie sa decida. Inclusiv daca vrea in mod real sau nu Europa. Si, in final, o intrebare: oare de ce nici unul dintre politicienii nostri nu a reactionat la violentele de limbaj ale celor doi, asezandu-se, european, in tabara tolerantei? Dar ce, la Moscova au reactionat?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.