Istoria sa a inceput in 2001, la zece ani de la destramarea URSS, cand organizatia neguvernamentala Memorial, pentru apararea drepturilor omului, a initiat la sediul sau o expozitie intitulata "Cronicile inchizitiei comuniste", care descrie atrocitat
Istoria sa a inceput in 2001, la zece ani de la destramarea URSS, cand organizatia neguvernamentala Memorial, pentru apararea drepturilor omului, a initiat la sediul sau o expozitie intitulata "Cronicile inchizitiei comuniste", care descrie atrocitatile comise de regimul sovietic in Ucraina. Expozitia a ramas aproape necunoscuta pana la sfarsitul lui mai, cand, imbogatita cu piese noi, a fost redenumita "Muzeul ocupatiei sovietice", declansand imediat nemultumirea Kremlinului si proteste din partea fortelor proruse din Ucraina. In acest cadru, care reconstituie perioada sovietica 1917-1991, se afla mai multe cranii strapunse de gloante descoperite in apropiere de satul Bikivnia, langa Kiev, unde au fost executate circa 100.000 de persoane intre 1937 si 1941, alaturi de obiecte personale, cum ar fi nasturi, linguri sau pantofi de copii, adunate dintr-o groapa comuna. Muzeul este "o insulta" pentru popoarele rus si ucrainean, a declarat ambasadorul Rusiei in Ucraina si fost premier rus, Viktor Cernomirdin. "Ce ocupatie? Cine a ocupat pe cine?", se intreaba el. Partidul comunist si formatiunea socialistilor progresisti (PSPU) au organizat la inceputul lui iunie mai multe manifestatii in fata muzeului. "Occidentul face din poporul ucrainean servitorul sau, prin intermediul acestui proiect antirus si antislav", a declarat Natalia Vitrenkol, liderul PSPU. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.