Parada gay de saptamina trecuta a declansat iar valuri de pareri pro si contra.

Dintre acuzatiile „antigay" mi-a atras atentia aceea ca multi sint de acord cu defilarile pentru ca ar fi „trendy", deci ar fi un soi de victime ale modei. Iar apoi, am observat un loc comun stilistic: mai toti comentatorii evenimentului care doresc sa fie amuzanti sint, ei bine, da, obsedati de contactul sexual anal si cam atit.

Pina acum sase-sapte ani, homosexualitatea era incriminata prin lege. Iar acum majoritarii ortodocsi, conservatori sau pur si simplu „anti" nu inteleg de ce ies oamenii aia in strada. Alt loc comun: sa stea, domnule, la ei acasa. Sint aceiasi domni care nu sint de acord cu sarutul heterosexual pe strada, nu m-as mira sa fie asa. Ei bine, nu e normal sa stai acasa cind te simti judecat pentru viata ta intima in fiecare zi din restul anului.

Acuzatia de „trendy" nu se aude doar in cazul in care esti de acord ca oricine are dreptul sa manifesteze pentru libertate de expresie. O auzi foarte des in Romania atunci cind esti banuit ca ai fi „corect politic". Daca ii reprosezi cuiva ca foloseste accente homofobe sau rasiste in discurs, imediat ti se va replica: 1) ca ii incalci dreptul la libera exprimare; 2) ca te dai si tu cu occidentalii, incercind sa fii trendy.

Cred ca, daca exista o moda in Romania care ar putea dauna, este tocmai moda extremelor de tot felul. Avem deja anarhisti care pun la cale planuri violente (mai mult sau mai putin de dragul imaginii „cool") cum sa dea jos capitalismul. Avem mult mai multi neonazisti de toate culorile. Fanaticii religiosi ridica si ei capul de cite ori apare un subiect mai sensibil. Ma uit in jur si vad ca, de fapt, repetam un scenariu. Cel din Ungaria sau, am putea, chiar cel din Polonia. Redescoperirea religiei in versiunea ei agresiva, lustratii aberante care ii fac praf pe micii actanti ai sistemului totalitar si protejeaza adevaratii securisti, interzicerea avortului, astea sint doar citeva dintre temele care pot exploda in orice moment. Pentru ca exista o pofta extrema de... extrem.

Fanatismele de care mi-e mie teama implica „asanare morala". Cind unora li se pare ca nu e destul de curata societatea din punct de vedere etic, sexual sau rasial, avem atunci de-a face cu un inceput de pericol. Nu e normal ca majoritatea sa se simta agresata de trei gay care marsaluiesc prin ploaie. Doar pentru ca zic ei ca e anormal. Si nu e normal ca in Romania sa existe deja un puternic curent ostil anticorectitudine politica intr-o vreme in care oricum n-am vazut asa ceva pe aici. Inca o dezbatere falsa pe pamint romanesc, nimic nou. Ne e frica de chestii care nu exista. Asta e moda paguboasa cu adevarat.