Deocamdata, este liniste. O liniste care, insa, prevesteste furtuna. Motiunea PD s-a inecat in ridicolul in care s-a nascut. Dar ce urmeaza? De unde pana unde afirmatia pe care o fac, conform careia vom avea o furtuna politica? Ce se poate transforma
Deocamdata, este liniste. O liniste care, insa, prevesteste furtuna. Motiunea PD s-a inecat in ridicolul in care s-a nascut. Dar ce urmeaza? De unde pana unde afirmatia pe care o fac, conform careia vom avea o furtuna politica? Ce se poate transforma intr-un autentic uragan?
Aparent, pentru un timp, marele meci intre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu a intrat intr-un binemeritat moment de pauza. Castigand referendumul dupa umilinta suspendarii sale, presedintele nu a reusit totusi sa determine, prin intermediul PD si al motiunii de cenzura introdusa de acest partid, caderea Guvernului. Si instalarea unei formule care sa il poata transforma in presedinte-jucator. Nici PSD nu pare dispus sa actioneze dupa standardele fixate de seful statului. Faptul ca Mircea Geoana nu s-a lasat prins in cursa, refuzand sa sustina motiunea PD, chiar cu promisiunea verbala ca-si va putea aduce partidul la guvernare, nu inseamna ca pentru Executivul ultra-minoritar Tariceanu incepe vreo luna de miere. Dimpotriva. Am toate motivele sa presupun ca, pe sub masa, pesedistii isi ascut al dracului de temeinic sabiile. Intrarea lor in razboi poate fi pentru liberali lovitura de gratie. Definitiva. Iar intre timp, presedintele, gata sa moara cu Tariceanu de gat, nu va sta degeaba. El isi va regla tirul de artilerie in directia daramarii Guvernului, indiferent in favoarea cui. Pentru Cotroceni, nu mai exista solutii imorale. Orice solutie de alungare a PNL este morala. Asa ca trebuie sa ne asteptam ca liniile de forta de la Cotroceni si de la PSD sa se intalneasca. Intr-o alianta nedeclarata. Dar de o eficienta mortala.
Daca premisele de mai sus sunt corecte, atunci in mod explicit sau doar intuitiv - la nivelul scenariilor politice care se scriu atat la PSD, cat si la Cotroceni - ar urma ca la un moment dat sa avem un guvern minoritar PSD. Care sa ia locul la Palatul Victoria Guvernului minoritar PNL-UDMR. Cu sprijinul, implicit sau explicit, al institutiei prezidentiale. Mai degraba explicit. Si al Partidului Democrat. Cand ar putea fi declansata batalia finala?
Dupa instalarea - cu sustinerea a 70 la suta din Parlament, o contributie esentiala aducandu-si chiar PSD - a Guvernului Tariceanu 2 si dupa respingerea, fara echivoc, a motiunii de cenzura PD, partidul condus de Mircea Geoana are nevoie nu numai de un ragaz de timp pentru a face o intoarcere de 180 de grade, lovind mortal Executivul pe care l-a sustinut, ci si de argumente solide. Sau macar de pretexte credibile. Ceea ce ma face sa presupun ca cel putin 10 zile PSD va ramane in expectativa. Refuzand sa faca vreo miscare cat de cat spectaculoasa. Dar cand ar putea sa actioneze? Momentul probabil este cel al Raportului de Tara. Avem si un indiciu. Cu putin inaintea datei de 27 iunie, Tariceanu este invitat in Parlament. Desigur, pentru a fi luat la intrebari cu privire la nesustinerea unor proiecte legislative PSD, trantite in zilele urmatoare pe masa Guvernului. Iar daca Raportul de Tara iese prost ori asa si asa, pregatirea psihologica pentru declansarea procedurilor de destituire a Guvernului va fi fost facuta. Dar pana atunci?
In urmatoarele 10 zile, vom asista la atacuri dezlantuite, de o violenta fara precedent impotriva Guvernului Tariceanu, declansate de insusi presedintele Traian Basescu. Si masiv sustinute de PD. Deloc descurajat de respingerea motiunii. Opinia publica va avea de-a face cu un inventar complet al contraperformantelor reale ale administratiei centrale. Multe inspirate chiar de presa. Inclusiv de Ziarul ZIUA. Dar si cu un inventar inventat al contraperformantelor. Ura viscerala a presedintelui Basescu isi va spune cuvantul. Pariez cu oricine pe acest scenariu. Care se va declansa chiar acum.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.