Romania a devenit destinatia favorita a investitorilor activi in estul Europei, iar fondurilor austriece, care pana nu demult dominau piata investitiilor imobiliare, li s-au alaturat fonduri din Marea Britanie, din Germania, chiar si din Australia, sustin analistii imobiliari ai companiei Colliers.
Potrivit studiului Colliers, citat de agentia NewsIn, in incercarea de a-si maximiza randamentul, din ce in ce mai multe fonduri se vor indrepta catre parteneriate sau chiar catre dezvoltari de proiecte proprii in Romania. Analistii imobiliari sustin ca, in 2006, fondurile de investitii austriece au fost surclasate, pentru prima oara, in ultimii cinci ani, de catre cele britanice ca numar de tranzactii incheiate, trei fata de cele 11 ale englezilor. In ceea ce priveste valoarea totala a proprietatilor achizitionate, austriecii de la Immoeast si cei de la Europolis au fost cei mai activi pe piata imobiliara romaneasca.
"In 2006 au fost incheiate 19 tranzactii insumand 850 milioane euro, iar volumul investitiilor se va dubla in 2007 datorita interesului tot mai mare pentru piata imobiliara din Romania. Spre deosebire de alti ani, 2006 a avut si tranzactii notabile pe piata hoteliera si cea a spatiilor industriale, in valoare totala de 70 milioane euro", se arata intr-un studiu al companiei imobiliare Colliers.
Pentru 2007, consultantii imobiliari prevad o comprimare a randamentelor investitiilor in toate sectoarele pietei imobiliare pana la un nivel comparabil cu cel din tarile vecine membre ale UE, 6% pentru cladirile de birouri de clasa A si in jurul valorii de 6,5% pentru centre comerciale. (NewsIn)