Asa cum am constatat si noi, pentru un intreprinzator oarecare care isi doreste sa dezvolte o afacere, hatisul birocratic este forte greu de trecut. Chiar si pentru simpla informare asupra modului in care poti beneficia de un sprijin financiar din pa
Asa cum am constatat si noi, pentru un intreprinzator oarecare care isi doreste sa dezvolte o afacere, hatisul birocratic este forte greu de trecut. Chiar si pentru simpla informare asupra modului in care poti beneficia de un sprijin financiar din partea statului sau sa beneficiezi de fonduri europene trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare, timp si bani. Prima oara te intrebi: unde ma interesez? Si afli ca ori la Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (Fosta Agentie Nationala de Dezvoltare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii) ori la Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). Cele doua institutii au fie proiecte in derulare, fie au in agenda de pe acest an proiecte ce urmeaza sa fie puse in practica. Cele din urma sunt destinate Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene. Cert este ca, la Oficiul de Informare al institutiilor respective, functionarii angajati in acest scop te trimit... la Internet. Adica, iti explica, elegant, ca toate informatiile care te intereseaza sunt postate pe paginile de web ale institutiilor in cauza. Noi stiam acest lucru, insa am intalnit oameni pe la usa MDLPL, de exemplu, care ne intrebau pe noi cum se procedeaza "cu fondurile astea PHARE". "Abia am iesit de aici - si ne arata intrarea in Ministerul Dezvoltarii - si nu am priceput mai nimic. Pe cine sa pun eu sa se uite pe calculator si cine sa imi explice cate documente trebuie sa fac si la cine sa apelez?", ne-a intrebat un om intre doua varste care venise sa afle, si el, cum poate sa obtina fonduri europene pentru dezvoltarea unei microferme. Raspunsul pentru cel care vine dintr-un colt al tarii sau chiar din Bucuresti sau Ilfov, trebuie sa il dea functionarul angajat la Oficiul de Informare. Drept urmare, ne-am dus si noi, ca nestiutori in "tainele fondurilor europene" pentru "dezvoltarea rurala", sau "sprijinirea micilor intreprinzatori in vederea elaborarii unor proiecte viabile".
"Daca aveti vreo ruda, intrebati-o pe ea"
La avizierul situat la usa de la intrare sunt afisate informatii seci: legi si ordonante, ori trimiteri la legi si la alte ordonante pe care trebuie sa le stii ca sa le pricepi. Functionarul care te asteapta in biroul de informare te intampina intr-o tinuta eleganta. Totusi, daca pe noi ne-a tratat respectuos, nu acelasi lucru se poate spune despre cel care a fost inaintea noastra. Omul pe care il intalnisem la intrarea in minister si care fuma o tigara ca sa se calmeze ne spune: "Mi-a zis sa apelez la cineva, la o firma de consultanta ca sa imi explice ce sa fac, pe unde sa ma duc. Ce fac eu acum? Am venit din Moldova, tocmai din Neamt". Acesta adauga ca a venit sa se intereseze despre modul in care poate obtine fonduri pentru a-si face o ferma. Putin stramtorat de intrebarile noastre ne-a spus ca mai bine sa cautam un Internet si sa mergem acolo unde stam si sa vedem unde este centrul de informare al judetului, caci asa i-a spus functionara de la biroul ministerului. "Daca aveti vreo ruda prin Bucuresti, intrebati-o. Poate va ajuta mai mult sau poate are vreo cunostinta pe aici", a fost concluzia omului care nu stia nici ca suntem din Bucuresti si nici ca suntem ziaristi.
In spatele usilor deschise
Totusi, in speranta aflarii unui raspuns am pasit pragul Ministerului Dezvoltarii.
In stanga, un jandarm aflat intr-o ghereta vorbea la telefonul institutiei. Am asteptat pana a facut o pauza si ni s-a adresat scurt: "Da, spuneti!". "Unde ne putem interesa si noi despre fondurile acelea, Phare?", am intrebat. "Inainte, pe holul acela pe dreapta, la oficiul de informare", a venit raspunsul. Facem doi pasi si auzim in spate: "Stati, unde va duceti? Buletinul!". Am prezentat actul de indentitate si am plecat sa cautam Oficiul de Informare. Am avum noroc cu o doamna (probabil functionar in institutie) care ne-a aratat o usa, de care noi trecuseram, pe care scria: "Relatii cu publicul". Deschidem usa. In interior doua doamne si un domn. Foarte amabila, una dintre ele ne-a intrebat cu ce ne poate ajuta. Noi am spus ca nu stim cum sa procedam in asemenea situatii, dar ca ne intereseaza fondurile europene alocate pentru intreprinzatori. "Pai, trebuie sa studiati site-ul ministerului si vedeti", a venit raspunsul. Am insistat, totusi, sa le spunem ca suntem nestiutori. Atunci, ne-a precizat, amabil, adresele de Internet pe care trebuie sa le cautam si unde. Am primit chiar si o revista, "abc-ul fondurilor structurale", din care ar trebui sa invatam. La o privire mai atenta, am observat ca revista fusese elaborata in anul 2006 de fostul Minister al Integrarii Europene. "Nu mai este Ministerul Integrarii acum, a fost absorbit in Ministerul Dezvoltarii", ne-a explicat functionarul. Apoi, a intrat pe Internet, pe siteul Ministerului Dezvoltarii si ne-a dat cateva printuri. "Vedeti ca acolo sunt adresele cu documentatia necesara. Trebuie sa le studiati si pe urma sa mergeti la agentia de dezvoltare... de unde sunteti?', intreaba functionarul. "Din Bucuresti", spunem noi. "Aha, deci trebuie sa mergeti la Agentia de Dezvoltare Bucuresti Ilfov (Agentia Regionala de Dezvoltare Bucuresti Ilfov - n.r.)", ne spune functionarul. Ne explica apoi in modul cel mai simplu: "Adresa este pe Calea Victoriei nr. 16-20". O informatie in plus. Apoi, aflam ca trebuie musai sa ne uitam pe adresa www.mdlpl.ro pentru a vedea licitatiile active. Pentru ca acolo vezi prima licitatie la care poti participa anul acesta. "Aveti termen pana pe 15 august", ne-a atras atentia functionara. Dupa care ne-a invitat sa semnam in "cartea de onoare", adica un registru prin care ei justifica faptul ca au mai consiliat pe cineva. Si, pentru ca ne-am interesat si de Intreprinderile Mici si Mijlocii, functionarul ne-a spus ca "toate informatiile le puteti gasi pe site-ul www.animmc.ro (adresa fostei Agentii Nationale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii - n.r)". "Si acolo puteti gasi, pe site-ul lor tot ce doriti", a adaugat femeia. Tot ea ne-a atras atentia: "Vedeti ca trebuie sa cautati sectiunea "Dezvoltare Regionala".
Aceeasi Marie cu alta palarie
In cazul in care nu ai masina sau nu iei un taxi, pentru a ajunge la Agentia de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, trebuie sa transpiri de zor dupa ce parcurgi cei cativa kilometri distanta de la MLDPL.
Cand ajungi acolo, insa, raspunsurile pe care le primesti parca sunt trase la indigo si te intrebi de ce ai mai batut drumul de pomana. Pentru ca sunt aceleasi trimiteri la Internet sau la firme de consultanta. Sau, "ca bonus", aceleasi pliante pe care le intalnesti si la minister. Unele chiar nu ti se dau, ci trebuie ca omul sa isi noteze pe o bucata de hartie adresele de web "pentru ca nu prea mai sunt pliante".
Ca sa participi, insa la o astfel de licitatie, iti trebuie un bagaj de cunostinte si formulare. Asa ca am insistat cu intrebarile. "Pai, toate formularele sunt pe Internet. Acolo gasiti si ce conditii sa indepliniti si ce trebuie sa faceti", am primit raspunsul. Internetul devenise astfel singura solutie. In cele din urma ni s-au dat cateva exemplare pe care erau tiparite alte adrese de Internet. Nu putem spune ca nu ne-a dat si un comunicat al Directiei Generale de Dezvoltare Regionala - fonduri Phare din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor in care era precizata: "Schema de Investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu". Bun! Aveam o varianta de lucru, pentru ca fondurile europene se impart si pentru mediu si pentru lucrari publice si pentru intreprinderi Mici si Mijlocii.
Ghid pentru profesionisti
Mai greu, insa, este sa afli din gura unui functionar cam ce se spune pe Internet in Ghidul Solicitantului, document care este adresat mai mult specialistilor decat oamenilor care, desi au initiative, nu prea pricep ei ce trebuie sa faci ca sa obtii fonduri nerambursabile. Pe langa acest aspect, Ghidul are nu mai putin de 20 de anexe, iar fiecare anexa contine zeci de pagini.
In acesta situatie, o buna parte dintre cei care ajung la Bucuresti se lasa pagubasi atunci cand vor sa gasesca vreuna dintre aceste anexe: Formular de Cerere, Bugetul Proiectului, Matricea cadru logic, Contract de finantare nerambursabila etc. Acestea sunt doar o parte a denumirilor anexelor la Ghidul Solicitantului. Pentru a le parcurge iti trebuie ceva timp si multa rabdare. Pentru un profesionist, un absolvent de facultate eventual, termenii folositi si legislatia sunt, poate, mai usor de inteles. Pentru omul fara cunostinte juridice sau administrative, insa, este un adevarat calvar. "Pentru asta s-au infiintat firmele de consultanta", ne-a lamurit unul dintre functionarii publici.
Internetul ne omoara
Situatia descrisa mai sus ne-a fost confirmata si de alti oameni de afaceri sau intreprinzatori de prin tara sau din Bucuresti. In multe cazuri, esti nevoit sa apelezi la firmele de consultanta care abunda in oferte pe acelasi Internet. Costurile sunt, insa, destul de mari, in functie de proiect. La o consultare sumara a datelor oficiale, am aflat, de exemplu, ca se pot aloca de la 300.000 la un milion de euro pentru proiecte de mediu, de exemplu. In aceasta situatie, o firma de consultanta cere cel putin 10.000 de euro.
Una peste alta, asa cum am aflat de la functionarii publici ministeriali, realizarea unui proiect dureaza cateva luni. Apoi, depui dosarul si afli raspunsul dupa alte cateva luni. Daca ai completat gresit o hartie, adio dosar, adio bani cheltuiti. Dar tu nu prea ai de unde sa stii daca ai gresit sau daca nu ai indeplinit conditiile, pentru ca ti se comunica doar rezultatul. Pana atunci e clar: orice persoana care vrea fonduri europene trebuie sa stie sa navigheze pe Internet.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.