Finlandezii nu mai merg la biblioteci dupa carti, ci pentru a "imprumuta" oameni.

O fundatie finlandeza a descoperit calea de a lupta cu apetitul scazut pentru lectura al oamenilor. In locul bibliotecilor obisnuite, pline de rafturi de carti cu informatii abstracte, fundatia a infiintat biblioteci cu oameni, care pot fi imprumutati pentru 15-20 de minute, timp in care isi descriu experienta de viata sau povestesc informatiile pe care le cunosc despre cele mai diverse subiecte.

In general, "cartile" reprezinta categorii de oameni despre care exista o anumita prejudecata in societatea finlandeza, de exemplu politisti, imigranti sau homosexuali. "Cititorii" au ocazia sa stea de vorba cu aceste persoane pentru a vedea care este realitatea de dincolo de stereotip.

"Fiecare carte a fost imprumutata cel putin o data pina acum", au declarat reprezentantii fundatiei Allianssi, "dar imigrantul atrage cei mai multi cititori". La venirea in biblioteca, "cititorii" pot consulta un catalog, care cuprinde aproximativ 40 de categorii de oameni, impreuna cu o scurta descriere a modului in care fiecare dintre ei este perceput de obicei de catre finlandezi. Fiecare "cititor" poate imprumuta numai o "carte" de fiecare data, pe care o poate pastra timp de maximum 20 de minute, cu posibilitatea de prelungire a termenului in cazul in care conversatia a ramas neterminata la expirarea timpului. Din grija pentru starea "cartilor", acestea nu pot fi imprumutate de doi "cititori" odata, deoarece o conversatie cu mai multi "cititori" ar fi prea obositoare. In plus, fiecare "cititor" are obligatia de a returna "cartea" in buna conditie fizica si mentala.

Pina in prezent, in Finlanda au fost create peste 15 astfel de biblioteci, care se bucura de un succes foarte mare in rindul publicului, informeaza Inter Press Service. Spre deosebire de bibliotecile obisnuite, care au o locatie permanenta, bibliotecile cu oameni sint de fapt niste comunitati de oameni care se reunesc periodic pentru a-si oferi serviciile.