La virsta de 75 de ani, Richard Rorty (foto), unul dintre cele mai importante nume ale filosofiei contemporane, s-a stins din viata vineri, in urma unui cancer pancreatic .

Profesor de literatura comparata la Stanford University, Rorty este unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai filosofiei americane. Daca initial lucrarile sale se inscriau in linia filosofiei analitice, intilnirea cu pragmatismul american a determinat o puternica schimbare a metodei sale filosofice. Este unul dintre putinii ginditori care au reusit sa gaseasca o metoda pentru conectarea celor doua traditii filosofice importante ale secolului XX. Daca la inceputul carierei era interesat de metoda analitica, in volumele ulterioare a inceput sa studieze filosofia continentala, trecind la analiza celor mai importanti reprezentanti ai acesteia, de la Martin Heidegger la Michel Foucault si Jacques Derrida.

Cea mai importanta lucrare a sa, „Philosophy and the Mirror of Nature", a fost publicata in 1979, iar aici abordeaza teme pe care le va urmari pe parcursul tuturor scrierilor sale. Un alt volum important este „Ironie, contingenta, solidaritate", publicat in 1989, tradus si in limba romana, si in care propune o viziune care isi are originile in filosofia lui Nietzsche, dar pe care o reinterpreteaza si o ilustreaza cu exemple literare. A mai scris, printre altele, patru volume de eseuri filosofice, primele trei aparute, de asemenea, si in limba romana: „Obiectivitate, relativism si adevar" (1991), „Eseuri despre Heidegger si altii" (1991), „Adevar si progres" (1998) si „Philosophy as Cultural Politics" (2007).

Desi a fost criticat pentru teoriile sale politice, morale si sociale, de cele mai multe ori obiectia fiind legata de relativismul extrem, Rorty ramine unul dintre cei mai importanti filosofi ai secolului trecut. Conform unor statistici referitoare la cei mai cititi si citati filosofi in SUA, Rorty se afla pe locul doi, imediat dupa Jürgen Habermas, pe care pragmatistul american il considera cel mai mare filosof . In 2003 a fost invitat la Cluj, unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii, pentru deosebitele sale merite. La sfirsitul acestui an urmeaza sa apara traducerea in limba romana a unui volum de conferinte ale lui Rorty, in care sint sintetizate cele mai importante particularitati ale gindirii sale.

Un interviu cu filosoful Richard Rorty, pe www.cotidianul.ro/select