Dublarea chiriilor, care a dus la o crestere cu peste 2% a preturilor serviciilor, atenuata doar partial de bunurile alimentare si nealimentare, a urcat usor inflatia anuala in mai, pana la 3,81%, potrivit INS.
Astfel, indicele preturilor de c
Dublarea chiriilor, care a dus la o crestere cu peste 2% a preturilor serviciilor, atenuata doar partial de bunurile alimentare si nealimentare, a urcat usor inflatia anuala in mai, pana la 3,81%, potrivit INS.
Astfel, indicele preturilor de consum s-a majorat in luna precedenta cu 0,64% fata de aprilie.
In timp ce preturile marfurilor alimentare au crescut in mai cu 0,23% fata de luna anterioara, iar marfurile nealimentare s-au scumpit in medie cu 0,33%, tarifele serviciilor au urcat in a cincea luna a anului cu 2,31% fata de luna aprilie.
Cea mai mare crestere a preturilor s-a inregistrat in luna mai la chirii, cu 93,49%, potrivit Statisticii. Influenta chiriilor in inflatia lunara a fost totusi atenuata de ponderea redusa, respectiv 0,47%, pe care o au in indicele preturilor de consum. Inflatia anuala medie se tempereaza in mai pana la 4,8%, nivel inferior celui atins in luna precedenta, de 5,1%, arata datele Institutului.
Totodata, potrivit datelor INS, deficitul comercial din primele patru luni ale acestui an a urcat cu 65,8% fata de acelasi interval al anului trecut, pana la 5,67 miliarde euro, in usoara temperare fata de primul trimestru, cand se inregistrase o adancire a dezechilibrului comercial extern cu 72%.
Valoarea exporturilor Romaniei s-a ridicat la 2,178 miliarde euro in luna aprilie, in crestere cu 16,3% fata de aprilie 2006, iar importurile au ajuns in a patra luna a acestui an la 3,76 miliarde euro, cu 27,7% mai mari decat in aceeasi luna a anului trecut.
In ceea ce priveste valoarea exporturilor catre tarile membre ale Uniunii Europene, aceasta a crescut in aprilie cu 20%, pana la 1,526 miliarde euro, iar importurile s-au majorat cu 39,6%, la 2,76 miliarde euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.