Cifra de afaceri a Distrigaz Sud a scazut in primele patru luni cu 12,5%, la 1,37 miliarde de lei (407,9 milioane euro), pe fondul temperaturilor ridicate pentru aceasta perioada a anului, care au determinat diminuarea consumului de gaze naturale, a

Cifra de afaceri a Distrigaz Sud a scazut in primele patru luni cu 12,5%, la 1,37 miliarde de lei (407,9 milioane euro), pe fondul temperaturilor ridicate pentru aceasta perioada a anului, care au determinat diminuarea consumului de gaze naturale, a anuntat compania.
Firma a avut in intervalul ianuarie-aprilie un profit net de 190 milioane lei (56,5 milioane de euro), de 2,2 ori mai mare fata de nivelul de 85 milioane lei aferent perioadei similare a anului trecut.
"In primul trimestru am vandut mai putine gaze, din cauza temperaturilor ridicate, dar in acelasi timp am cumparat mai putine, deci marjele s-au mentinut. De asemenea, am gestionat mai bine stocurile de gaze, iar asta ne-a permis un rezultat bun. O alta explicatie este data de evolutia cursului valutar si reducerea cheltuielilor cu personalul. Numarul de salariati este mai mic decat cel din buget, pentru ca din companie au plecat voluntar aproape 2.700 de persoane, mai multe decat ne asteptam", a declarat directorul general al companiei, Bernard Arnaud. Distrigaz Sud a elaborat anul trecut doua planuri de disponibilizari voluntare de personal, in lunile martie si octombrie. Compania are 7.920 de angajati si anticipeaza o scadere a numarului de salariati, ca urmare a efectuarii unor investitii in modernizare. Personalul care a parasit firma a beneficiat de plati compensatorii, prevazute in contractul colectiv de munca. "In planul de modernizare a companiei, care tine cont de schimbarea modului de lucru, de informatizare, avem un plan de inlocuire a 500 kilometri de retele de gaze din otel, in 2007.

Investitii totale de 350 mil. lei, in acest an

La sfarsitul acestui an, vom avea inlocuiti circa 1.300 kilometri de retea, dintr-un total de 10.000 kilometri. Facem si noi angajari, in sectoarele de marketing, comercial, gestiune, pentru ca avem si planuri de formare profesionala, iar pe masura ce realizam modernizarea firmei, va scadea si numarul de angajati", a explicat Arnaud. Compania va investi in acest an o suma totala de 350 milioane lei, din care 175 milioane lei pentru modernizarea retelelor. Arnaud estimeza pentru acest an o evolutie pozitiva a cifrei de afaceri, insa nu a precizat valoarea anticipata a afacerilor. Distrigaz Sud a trecut pe profit anul trecut, cu un castig net de 157,8 milioane de lei (44,7 milioane euro), la afaceri de 3,2 miliarde de lei, in crestere cu 23%, determinata de majorarea preturilor la gaze naturale. Pe de alta parte, desi intentioneaza sa cumpere gaze de la cei doi producatori autohtoni, Petrom si Romgaz, prin acorduri pe termen lung, Distrigaz Sud reuseste sa incheie doar contracte pe intervale reduse, informeaza Mediafax. Compania se afla in discutii cu Romgaz pentru achizitia de gaze, iar cu Petrom a incheiat deja un contract pe trei luni, pe care il va renegocia pana in luna octombrie sau pentru o perioada mai lunga. "Cu Romgaz suntem in negocieri, iar cu Petrom am incheiat deja un contract pe trei luni.Vom renegocia cu Petrom inca un contract pe trei luni, pana in octombrie sau mai mult daca este posibil. Acelasi lucru este valabil si pentru Romgaz, incercam sa negociem un contract pe termen lung si cu ei. Avem contracte pe trei luni cu Petrom si ne dorim acelasi lucru, trei luni sau mai mult cu Romgaz", a precizat Arnaud.
Oficialul a adaugat ca cei doi producatori autohtoni de gaze naturale nu au solicitat preturi mai mari. "Pentru moment, producatorii nu ne-au cerut un pret mai mare fata de anul trecut", a mai spus Arnaud. Distrigaz Sud a fost preluata de grupul Gaz de France in 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.