Exponent al Partidului Democrat si sustinut fervent de actualul senator Alexandru Peres, edilul din Alba Iulia se afla la al treilea mandat consecutiv de primar. Acesta a reusit sa transforme urbea intr-un adevarat fief al PD, unde clientela polit
Exponent al Partidului Democrat si sustinut fervent de actualul senator Alexandru Peres, edilul din Alba Iulia se afla la al treilea mandat consecutiv de primar. Acesta a reusit sa transforme urbea intr-un adevarat fief al PD, unde clientela politica se infrupta din banul public fara nici o jena. Gratie afacerilor (in special cu terenuri) puse la cale cu o abilitate demna de o cauza mai buna, Hava a reusit in mai putin de zece ani sa-si construiasca doua case in oras, sa-si cumpere doua automobile de lux si sa-si deschida un cont bancar de peste o jumatate de miliard de lei vechi. Din veniturile sale si ale sotiei, daca n-ar fi cheltuit nimic pentru intretinere ori alte necesitati, familiei Hava i-ar fi fost necesari mai bine de 14 ani de economii la sange. Ceea ce denota, fara putinta de tagada, ca primarul a facut bani si pe alte cai decat cele legale. Evidenta ce ar trebui sa starneasca macar curiozitatea Curtii de Conturi a Romaniei, daca nu si pe cea a organelor de cercetare penala.
Sponsorii oficiali ai primarului sunt Vasile Todea si Petre Constantinescu, fosti consilieri locali care au renuntat la functii datorita incompatibilitatii. Acestia au devenit in timp record regii de necontestat ai gunoaielor si spatiilor verzi prin SC SALPREST SRL, respectiv SC LUXOR Ltd. pe care le controleaza. Prima societate inregistra, la sfarsitul anului 2005, datorii totale de 4.151.658 RON (aproximativ 1,2 milioane de euro), si nici cea de-a doua n-o ducea mai bine. Dar asta nu l-a deranjat defel pe Mircea Gh. Hava, care le-a asigurat amicilor un monopol absolut in domeniu. O alta firma de suflet a edilului-sef este SC ELIS SRL Petresti, care paveaza strazile cu dale, din bani publici. Si totusi a inregistrat in 2005 datorii de 721.638 RON (200.000 de euro).
La capitolul "afaceri cu Primaria Alba Iulia", in ceea ce priveste lucrarile de alimentare cu apa si canalizare, SC INSTALATORUL SA din localitate este de departe favorita nr. 1 a edilului. Astfel, in perioada 2000 - 2006, aceasta societate condusa de Vasile Gheberta a obtinut nu mai putin de 24 de contracte, din totalul de 29 cu municipalitatea. Valoarea lor s-a ridicat, in perioada mentionata, la suma aproximativa de 8.100.000 RON, respectiv circa 2,3 milioane de euro. Interesant este faptul ca - chiar si in aceste conditii de monopol -, la sfarsitul lui 2005, SC INSTALATORUL SA inregistra datorii de 1.595.690 RON, adica aproape o jumatate de milion de euro. Ar mai fi de spus ca, daca societatea inregistra datorii, n-ar fi avut dreptul legal sa participe la licitatii, fie ele trucate ori nu. Deoarece legea interzice acest lucru, astfel de contracte fiind considerate in Justitie nule de drept.
Colaborari spectaculoase
Tot in perioada de gratie 2000 - 2006, Primaria Alba Iulia a incheiat un numar de 47 de contracte pentru lucrari de reabilitare/intretinere/modernizare drumuri, strazi si - mai ales - trotuare, 30 dintre acestea fiind acordate tot "cu dedicatie". Favoritele lui Mircea Gh. Hava au fost SC DPL SA si SC DELTACO din Alba Iulia, SC NORDCONF OREST SA Cluj-Napoca si SC GOTA SRL Petresti. In conturile acestora au intrat aproape 13 milioane RON, adica vreo cinci milioane de euro. De la felia de cozonac n-a lipsit nici SC LUXTEN LIGHTING CO SA Bucuresti, firma de interesele careia se leaga strans familia presedintelui Basescu, respectiv interesele fiicelor acestuia.
Dintre societatile aflate in gratiile primarului PD, una ne-a starnit interesul in mod special. Este vorba despre ciudata SC GOTA SRL, specializata in fabricarea elementelor de beton, ciment si ipsos. Detinuta de Samza Gota, in proportie de 75% si de Elisiu Gota - restul de 25%, firma a luat fiinta in anul 1993, in localitatea Petresti din judetul Alba, avand o populatie cu putin peste 4000 de locuitori. Pana in anul 2000, cand cei doi Gota au intrat in gratiile primarului Hava, societatea n-a facut mare branza in sectorul de activitate mentionat. Tot asa, inclusiv in anul 2003, GOTA SRL n-avea nici macar un angajat, potrivit datelor oferite de Oficiul National al Registrului Comertului. Totusi, reusise sa realizeze, chiar si in aceste conditii, un profit brut de 2.694.411.000 ROL, raportat la o cifra de afaceri de 45 de miliarde ROL. Un an mai tarziu si in 2005, SC GOTA SRL a progresat spectaculos, ajungand la 120, respectiv 123 de salariati, iar ultima cifra de afaceri fiind de 126.276.420.000 ROL. Sa mai spunem ca, la capitolul datorii, acest sereleu avea restante de peste doua milioane de euro, la nivelul anului 2005.
Alte manevre
Consilierii PD, in frunte cu primarul Mircea Gh. Hava, au instrainat un teren de 1570 mp din domeniul privat al municipalitatii, la sub jumatate din pretul de circulatie, tot prin negociere directa, cu un singur ofertant.
In 1998, Consiliul local s-a asociat cu SC SIFOR SRL, in scopul construirii, punerii in functiune si exploatarii "Centrului comercial si a pietei industriale ALMI". Primaria a venit in asociere cu mai multe terenuri, inclusiv cei 1570 mp nerevendicati, pe care ii avea in proprietate. Chiar si in urma a patru acte aditionale, SIFOR nu si-a respectat obligatiile asumate in contractul de asociere in participatiune, sfarsind prin a fi cumparata de SC NIK BAU SRL din localitate. Aceasta apartine, in proportie de 70% firmei DALI cu sediul la Bolzano, Italia, precum si asociatilor Dieter si Livio Nicolodi cu 20, respectiv 10 procente. NIK BAU a fost infiintata in anul 2004, avand un capital social de 400 RON si un singur salariat. Asadar, fosta asociere ar fi trebuit sa cada, cu atat mai mult cu cat multe terenuri au fost retrocedate ulterior fostilor proprietari care le revendicasera. Numai ca Mircea Gh. Hava a avut in acest moment o initiativa extrem de dubioasa, si anume inlocuirea SIFOR cu NIK BAU si mentinerea contractului de asociere in participatiune, avand ca scop o investitie efemera. Ca nici italienii n-aveau de gand sa construiasca ceva impreuna cu primaria, nu mai era un secret pentru nimeni. Ceva mai tarziu, expertul Flaviu Dumitru Bozgoz a evaluat cei 1570 mp - cu care a ramas municipalitatea dupa retrocedari - la 100,55 de euro/mo, in conditiile in care pretul real de circulatie era de 200 - 250 de euro/mp. Culmea, chiar SC NIK BAU SRL cumparase un teren alaturat de la proprietara Rodica Tomca, la pretul de 200 de euro/mp.
Fata de acest jaf din patrimoniul municipalitatii, consilieri PSD Doina Harda (foto) si Dorin Gheorghe Sandea au formulat o cerere prealabila Contenciosului Administrativ, ajungand la concluzia ca "pe seama consilierilor locali, persoane din anturajul domnului primar Mircea Hava intocmesc documentatii si propun proiecte de hotarari pagubitoare pentru municipiul Alba Iulia". "Ne vine greu sa credem ca domnul primar Mircea Hava este strain de aceste manevre ascunse", se precizeaza in nota ce-a fost adresata Tribunalului Alba - ca instanta de contencios administrativ, dar si DNA - pentru a investiga cazul sub aspectul savarsirii unor fapte de coruptie.
Chirii preferentiale
Consiliul local municipal din 1999 a decis organizarea SC APA-CANAL SA - avand ca obiect de activitate captarea, tratarea si distribuirea apei - in propria subordine.
Directorul general al acesteia a fost Ioan Draghici, iar in prezent este democratul Mircea Metes, fost consilier local. Si actualul viceprimar al municipiului, Ioan Bogatan, a fost director la aceasta societate. Daca in 2004, cei 192 de salariati au realizat un profit brut de 58.429.848.000 ROL, un an mai tarziu castigul se diminua la doar 256.274.000 ROL, prin grija noului manager, de asta data fiind vorba de Metes, tot democrat, de buna seama. De asemenea, in societate mai ramasesera doar trei angajati, iar datoriile atinsesera pragul critic de 9.350.400.000 ROL. Pe langa apetitul dovedit pentru afaceri cu terenurile orasului, primarul de Alba Iulia nutreste si o abilitate aparte in ceea ce priveste spatiile date in inchiriere sau concesionare unor persoane fizice. Dintr-un numar de 35 de asemenea contracte, sapte au fost alocate prin incredintare directa. Ceea ce frapeaza, insa, sunt diferentele de pret care nu au nici o justificare. Spre exemplu, SC ROMAN ROMIS SRL plateste echivalentul a 64,55$/mp/luna, in vreme ce AGROPRODVIT si EXOTIC FRUIT dau doar 0,36$/mp/luna, iar VINALCOOL - 1$/mp/luna. Si asta in conditiile in care locatia este aceeasi: Depozit Santurile Cetatii. Tot aici, pentru o crama, SC MATIAS SRL achita municipalitatii doar 50,14$/luna, printr-un contract incheiat in urma unei ciudate licitatii publice.
Averea cea de taina
Un argument in plus, cu privire la averea dobandita in mod dubios de primarul Mircea Gh. Hava, consta in urmatoarea intamplare. In primavara anului trecut, imobilul acestuia din str. Toporasilor nr. 26 (1400 mp, din care 241 mp suprafata construit) a fost calcat de hoti. Cu toate ca edilul a recunoscut ca i-au fost sustrase bunuri de valoare si bani, impreuna cu investigatorii din Politie au tinut totul la mare secret, departe de ochii si urechile presei locale, dar mai ales centrale. De ce a procedat asa? Simplu: Hava n-a mentionat in declaratia sa de avere ca ar detine bijuterii, bani la ciorap sau opere de arta, asa ca nu se putea da de gol.
Promisiuni nerespectate
Inainte de alegerile locale din 1996, printr-un protocol semnat cu organizatia de revolutionari condusa de Mihai Babitchi, candidatul PD, Mircea Gh. Hava, s-a angajat solemn sa rezolve problema sediului acesteia si cele legate de acordarea unor terenuri, conform Legii nr. 42/1990. De la sine inteles ca de promisiuni s-a ales praful, dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta. Mai mult, la fel a procedat si cu veteranii de razboi, carora nu le-a mai retrocedat nimic din ceea ce li se cuvenea. Multi dintre ei au murit intre timp, scarbiti sa tot bata la usile inchise ale primarului si ale alesilor locali care se afla la carma Consiliului local Alba Iulia. Totusi, consilierul revolutionar Mihai Bardas a primit pamant.
Scandalul PROFI ROM FOOD SRL
Aflat sub controlul PD, Consiliul local, la initiativa lui Hava, a initiat o alta obscura asociere in participatiune cu SC PROFI ROM FOOD SRL - societate comerciala detinuta in proportie de 99,99% de DUNA WAITING PARTICIPATION BV. Adica, inregistrata in BVI (Insulele Virgine Britanice). Asocierea a fost atacata in instanta de fostii proprietari, carora primarul n-avea chef sa le recunoasca drepturile asupra terenurilor revendicate. Din fericire, in acest caz, cei nedreptatiti de regimurile comuniste si post revolutionare au avut castig de cauza, astfel incat contractul incheiat in mod ilegal a fost reziliat. In acel moment, edilul s-a facut ca ploua, de parca nu el ar fi fost capo de tutti capi, stiind foarte bine ca terenurile aduse in asociere de primarie aveau proprietari cunoscuti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.