"Comisia va pleca joi la Frankfurt, unde au ajuns deja toate cele trei bratari dacice, pentru a le evalua si a le verifica autenticitatea. Dupa ce vom avea un raport de la comisie si daca se constata autenticitatea acestor obiecte, putem demara procedurile pentru rascumpararea lor", a declarat Nitulescu, secretar general al MCC, citat de Mediafax. Comisia imputernicita sa evalueze cele trei bratari a fost numita recent, prin ordin, de catre ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu si este formata din: Eugen Iaroslavschi, seful sectiei de pre si protoistorie a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Aurel Rustoiu si George Trohani, specialisti in arheologie dacica.
Suplimentarea bugetului
Ministerul Culturii a solicitat deja suplimentarea bugetului sau cu suma de 134.000 lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru a putea rascumpara cele trei bratari dacice identificate la o galerie de arta new-yorkeza. Proiectul de Hotarare de Guvern elaborat de minister prevede suplimentarea bugetului "in vederea achizitionarii unor bunuri culturale de patrimoniu", care ar urma sa intre in proprietatea publica a statului si in administrarea Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti. Conform notei de fundamentare, banii sunt necesari pentru despagubirea posesorului celor trei bratari dacice. "Dupa ce specialistii vor face autentificarea si evaluarea lor, vom incepe actiunea de rascumparare si repatriere", a spus ministrul Iorgulescu, care a avansat si un pret de rascumparare, de 50.000 de euro pentru cea mai mica din cele trei bratari. "Oricum, preturile de rascumparare sunt cu mult sub valoarea de licitatie a acestor obiecte", a mai precizat ministrul Culturii, aratand ca valoarea unei bratari la o casa de licitatii celebra ar atinge "usor" 500.000 de euro. "Fiecare bratara este inestimabila, iar recuperarea lor este cel putin la fel de importanta ca recuperarea tezaurului <<Closca cu puii de aur>>.
Kilograme de aur masiv
"Din datele de care dispunem pana in prezent, cele trei bratari din aur au greutati si caracteristici asemanatoare cu ale celor recuperate anterior", a spus ministrul Culturii. Potrivit acestuia, "bratarile identificate au aceeasi serie tipologica de fabricatie, sunt plurispiralice, cu doua extremitati aplatizate, decorate cu palmete. Cea mai grea bratara din cele trei are 1,100 kg, cea mijlocie are un kilogram, iar cea mai usoara 800 de grame". Bratarile care momentan se afla in Germania, au fost identificate la Galeria de Arta "Ward&Co" din New York si fac parte din lotul celor 15 sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia in perioada 2000-2002. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a anuntat in urma cu o luna ca cele trei bratari dacice ar putea fi recuperate de statul roman, acestea adaugandu-se celor cinci care au ajuns deja in tara. Primele patru bratari dacice au fost rascumparate cu suma de 800.000 de lei de la un colectionar american. Acestea au fost aduse in tara la jumatatea lunii ianuarie si au fost expuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei. Cea de-a cincea bratara a fost predata statului roman de catre autoritatile judiciare franceze la data de 23 ianuarie. Aceasta fusese expusa la Expozitia Bienala a Anticarilor, organizata de Grand Palais din Paris. Piesa expusa de Ariadna Gallerry din New York apartinea unui cetatean german din München, cercetat pentru trafic ilegal cu bunuri culturale. Cele cinci bratari sunt singurele recuperate pana acum din totalul de 15 astfel de obiecte sustrase din situl arheologic Sarmisegetuza Regia - Muntii Orastiei. Bratarile furate din situl arheologic se afla in urmarire internationala, cercetarile in acest caz fiind facute de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.
In luna iulie 2005, 13 persoane au fost trimise in judecata, fiind acuzate de asociere in vederea savarsirii de infractiuni si nerespectarea regimului de ocrotire a bunurilor apartinand patrimoniului cultural national. Este vorba de o retea ai carei membri, potrivit Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba, au facut detectii si sapaturi neautorizate in situl Sarmizegetusa Regia, de unde au dezgropat cele 15 bratari din aur masiv, pe care apoi le-au traficat ilegal pe piata neagra din tara si din strainatate.