Plajele din statiunile Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Jupiter, Venus, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche au fost invadate de alge, urat mirositoare. Colectarea unui metru cub de alge a costat anul trecut 70 de lei.


Turistii ajunsi in sudu
Plajele din statiunile Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Jupiter, Venus, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche au fost invadate de alge, urat mirositoare. Colectarea unui metru cub de alge a costat anul trecut 70 de lei.


Turistii ajunsi in sudul litoralului romanesc au fost deranjati vizibil de sutele de tone de alge aduse la tarm de apa marii. Acestea sunt urat mirositoare si impiedica turistul sa se scalde in liniste sau sa stea relaxat pe plaja.
"Cea mai importanta problema pe care o avem acum este cea cu algele. Cauzele care au dus la acest fenomen sunt multiple", a explicat Catalin Anton, purtator de cuvant al Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL). "Lucratorii de la DADL spun ca acest fenomen este unul natural, insa eu nu cred ca nu au fost facute studii pe treaba asta. Acest fenomen putea fi preintampinat. Muncitorii directiei ar trebui sa lucreze toata noaptea, astfel incat plaja sa fie curata dimineata, la sosirea turistului. Oamenii care au cumparat deja pachetul turistic nu au ce face, nu pleaca acasa daca sunt alge pe plaja, insa nu este normal", a explicat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor din Turism Regiunea Sud-Est.


COLECTARE. "In trei zile am colectat 3.500 de tone si mai avem de adunat cam aceeasi cantitate. Ce am adunat acum, in doua zile, a depasit cantitatea colectata in tot anul 2004. Nu este placut pentru nimeni, mai ales pentru turisti", a spus Catalin Anton. In anul 2004 au fost colectate 8.899 de metri cubi de alge, in 2005 s-au colectat 15.580 de metri cubi de alge, iar anul trecut, s-au colectat 23.248 metri cubi de alge. Pentru colectarea algelor, anul trecut, s-a cheltuit 1,6 milioane de lei, adica circa 70 de lei pe metru cub de alge colectate. Anul acesta, pana in prezent au fost colectate circa 14.000 de metri cubi de alge, ceea ce inseamna ca s-a cheltuit aproape un milion de lei, daca pentru un metru cub se cheltuie in jur de 70 de lei. Numarul muncitorilor si utilajelor ce lucreaza pentru colectarea algelor a fost suplimentat. Astfel, au fost mobilizati aproximativ 100 de muncitori, sapte utilaje de incarcare, 14 autobasculante, doua utilaje amfibii si doua utilaje de ecologizare.


NERENTABIL. Din cauza invaziei algelor, sumele cheltuite de DADL anul acesta pentru colectarea acestora va fi cu mult mai mare decat anul trecut. Veniturile incasate de DADL, anul trecut, de pe plaja au fost de aproximativ 3,4 milioane lei, iar cheltuielile au fost de 4,5 milioane lei. "Sumele cheltuite pentru colectarea si transportul algelor la groapa ecologica sunt mult mai mari decat obtinem din inchirierea plajelor. Anul trecut, cheltuielile au depasit veniturile. Anul acesta o sa avem cheltuieli si mai mari fata de anul trecut, insa algelor nu ai ce sa le faci. In prezent nu s-a facut o centralizare a sumelor cheltuite pentru colectare si distrugerea algelor", a explicat Catalin Anton.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.