Tot mai multi tineri aleg sa-si definitiveze studiile in tara prin cursuri tip MBA sau in universitatile consacrate din strainatate, studii care suprasolicita bugetul studentului. Fie ca obtin bursa sau nu, studentii vor intampina probleme financiare (taxa de studii, costuri aditionale cursurilor, cheltuieli de intretinere etc.).
Una dintre variantele practicate este obtinerea unei sponsorizari (de obicei din partea marilor corporatii). Din pacate, astfel de actiuni nu sunt tocmai populare printre companiile din Romania. Speram ca noile generatii de profesionisti nu vor uita problemele prin care au trecut in perioada studiilor, si vor implementa in mediile din care fac parte politica de sustinere a tinerilor (fie din motive de PR, fie din motive de HR sau pur si simplu datorita unei culturi organizationale maturizate). Plecand de la aceasta realitate nu tocmai atragatoare, luam in calcul varianta pragmatica de a ne asuma costul studiilor investind in viitorul nostru printr-un credit bancar. Dupa o analiza in detaliu a pietei bancare romanesti, de preferat apeland la un consultant de credit sau informandu-se pe un portal financiar de specialitate (vezi www.FinZoom.ro), vom constata ca nici bancile nu sunt atrase in acordarea de astfel de credite. Vom lua doua banci drept repere: Banca Transilvania si HVB-Tiriac Bank.
La Banca Transilvania, creditul este acordat absolventilor de invatamant superior cu diploma de licenta obtinuta, care sunt beneficiarii unei burse de studii in tara sau in strainatate. Cu ajutorul acestui credit pot fi acoperite cheltuieli ce exced bursa (transport, cazare, taxe, hrana) sau cheltuieli pentru plata studiilor. HVB-Tiriac finanteaza studii universitare in strainatate sau studii postuniversitare in tara si in strainatate. Banii obtinuti vor fi impartiti in felul urmator: 75% pentru acoperirea taxei de studii si 25% cheltuieli cu transport, cazare, hrana. Pentru oricare dintre aceste credite imprumutatul principal este studentul, insa de cele mai multe ori secondat de parinti. Astfel, sunt luate in calcul veniturile nete curente ale familiei. Bancile vin totusi cu o facilitate, aceea de a acorda perioada de gratie de maximum 2 ani, in care imprumutatul achita numai dobanda, nu si principalul.

Acte necesare:
a actul de identitate al solicitantului si al parintilor (daca sunt coimprumutati);
a scrisoare de acceptare de la institutia de invatamant din tara sau din strainatate, din care sa reiasa taxa de studiu, valoarea bursei (daca este cazul), durata studiilor, contul institutiei de invatamant pentru virarea banilor;
a copie a dosarului de aplicatie la institutia de invatamant acceptanta;
a act de proprietate al imobilului (pentru constituirea garantiei).
De adaugat la dosar de catre solicitantii care sunt angajati:
a copie a cartii de munca (daca imprumutatul este angajat) si ale coimprumutatilor (daca este cazul);
a adeverinta de venit de la locul de munca al imprumutatului angajat;
a scrisoare de recomandare de la angajator.
In tabelul alaturat sunt prezentate cateva caracteristici generale ale creditului pentru studii oferit de Banca Transilvania si HVB-Tiriac.
Aceste informatii si multe altele pot fi gasite pe www.FinZoom.ro, portal financiar care compara +700 oferte de credite, leasing si carduri de credit in functie de DAE (Dobanda Anuala Efectiva).
Calculatoarele de credite filtreaza produsele in functie de criteriile introduse si calculeaza dinamic costurile lor reale.