Proces - Tribunalul Pitesti a suspendat decizia mediului  Rafinaria Arpechim poate sa functioneze legal, dupa ce Tribunalul Pitesti a respins decizia de suspendare a autorizatiei de mediu. Reprezentantii Petrom sustin ca in urmato
Proces - Tribunalul Pitesti a suspendat decizia mediului  Rafinaria Arpechim poate sa functioneze legal, dupa ce Tribunalul Pitesti a respins decizia de suspendare a autorizatiei de mediu. Reprezentantii Petrom sustin ca in urmatoarele doua luni vor incerca sa finalizeze toate investitiile de mediu. Tribunalul Pitesti a dat castig de cauza Petrom in cazul Arpechim, astfel incat Rafinaria poate sa functioneze din nou. Instanta a admis cererea companiei Petrom de a nu suspenda deocamdata autorizatia de mediu a combinatului care si-a reluat activitatea pana la pronuntarea instantei de fond.  DECIZIE-SOC. Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti a decis la 29 mai sa suspende autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim Pitesti, motivand ca Petrom nu s-a conformat cerintelor de mediu: modernizarea rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic. Pentru a se conforma decizie autoritatii de mediu, Petrom a stabilit, impreuna cu autoritatile de mediu, planul de inchidere temporara a rafinariei si estimeaza ca va indeplini cerintele pentru obtinerea autorizatiei de mediu in termen de doua luni. Termenul la care rafinaria trebuia oprita urma sa fie insa stabilit dupa elaborarea unui studiu de o firma de specialitate. Potrivit Petrom, prima parte a planului presupune elaborarea de catre o firma specializata a unui studiu pentru conservarea instalatiilor rafinariei Arpechim si in domeniul de petrochimie, in conditii de siguranta, dupa care urma conservarea instalatiilor si inceperea inchiderii treptate a rafinariei.   RECURS. Decizia Tribunalului Pitesti poate fi atacata cu recurs in termen de cinci zile. Directorul Agentiei Regionale de Mediu Arges, Marius Stanca, a anuntat deja ca va ataca decizia Tribunalului Pitesti. Ieri-dimineata, la sediul ARPM Arges a avut loc o intalnire cu reprezentantii OMV, cu Garda de Mediu Pitesti, intalnire intermediata de prefectul Ion Carstoiu. "La intalnire, reprezentantii OMV au recunoscut ca nu au realizat toate masurile de mediu si s-au angajat ca pana la 1 august sa finalizeze cele doua masuri pentru care a fost suspendata autorizatia de mediu a Rafinariei Arpechim. Au spus ca in cel mult o luna vor completa documentatia, pentru a primi avizul de mediu, pentru inchiderea celor doua halde. Pe noi ne intereseaza foarte mult unde vor depozita cantitatea de namol de acolo. Ne-au mai anuntat ca trei rezervoare le-au inchis, iar doua vor sa le modernizeze", a spus Stanca. El a precizat ca hotararea Tribunalului Arges este valabila pana la pronuntarea instantei de fond. "Am mai decis sa facem o comisie, formata din inspectori ARPM Arges si Garda de Mediu, care va merge la Arpechim, pentru a vedea daca se respecta promisiunile", a declarat Marius Stanca.
Bucurie Liderul sindicatului din Rafinaria Arpechim, Ionel Popescu, s-a declarat extrem de multumit de decizia Instantei: "Cu siguranta ca judecatorii au tinut cont de implicatiile sociale si economice ale unei astfel de sanctiuni. Nu poti sa inchizi un colos ca Arpechim asa pur si simplu fara sa tii cont de implicatii. Sunt convins ca si in situatia in care cei de la Mediu vor face recurs, justitia va fi tot de partea Arpechim. Cred totusi ca, dupa ce au vazut ca investitiile de mediu au fost demarate, autoritatile nu numai ca nu vor face recurs, dar vor renunta si la sanctiunea impusa."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.