"Sa nu semanam cu state gen Venezuela, Cuba"
Tariceanu a declarat, in plenul Parlamentului, ca este intristat si rusinat de motivele care au condus la depunerea motiunii de cenzura, in contextul unei crize politice determinate de "un per
"Sa nu semanam cu state gen Venezuela, Cuba"
Tariceanu a declarat, in plenul Parlamentului, ca este intristat si rusinat de motivele care au condus la depunerea motiunii de cenzura, in contextul unei crize politice determinate de "un personaj care se crede trimisul lui Dumnezeu pe pamant" si care reprezinta inceputul dictaturii. El a sustinut ca presedintele Basescu a dezechilibrat institutiile statului si a transformat institutia prezidentiala intr-un demolator, nu jucator. Premierul a aratat ca Parlamentul trebuie sa aleaga intre responsabilitate si demagogie, intre rezultate si populism, intre problemele reale ale Romaniei si vorbe goale.
"Niciodata nu mi-am dorit sa fiu parte a unui sistem fragil, una din natiunile unde continuitatea politica depinde de starea de spirit a unui personaj ce se crede trimisul lui Dumnezeu pe pamant, uitand complet de ce am fost votati ca sa conducem Romania", a spus Tariceanu. El a insistat ca este mandru de rezultatele Executivului, desi Guvernul nu se situeaza la cea mai inalta cota a popularitatii, iar situatia din spitale si sistemul medical, de exemplu, nu este una multumitoare. "Eu nu il reprezint pe Dumnezeu, ceea ce ar fi o blasfemie, ci incerc sa gasesc solutii si sa lucrez in folosul cetatenilor. Am servit tara si cetatenii cum am putut mai bine", a spus Tariceanu. "Le spun, de aceea, presedintelui si sustinatorilor domniei sale care au depus motiunea de cenzura: nu voi fi niciodata de acord cu o arhitectura institutionala care sa ne faca sa semanam cu state gen Venezuela, Cuba sau fostele republici sovietice. Intr-un stat european, democratic, pentru care modelele politice sunt Germania, Franta sau Italia, impartirea si exercitarea puterii se face in mod echilibrat. Orice alta abordare este un demers care, bazandu-se pe demagogie si populism, conduce spre dictatura", a afirmat premierul.
"Trebuie sa strangem randurile"
Amintind ca Guvernul, fortat sa isi modifice structura, a obtinut din partea Parlamentului, in primavara acestui an, un vot pozitiv cu o majoritate uriasa pentru continuarea activitatii, premierul le-a cerut parlamentarilor sa lase deoparte interesele meschine si sa transmita un mesaj de responsabilitate, maturitate si unitate pentru indeplinirea cerintelor populatiei. Tariceanu a precizat de altfel ca, personal, intentioneaza ca in perioada urmatoare sa lase politica deoparte si sa se concentreze asupra obligatiilor functiilor de prim-ministru, afirmand ca a gresit pentru ca a pus prea mare accent pe politica.
El a aratat totodata ca PNL va promova un model de solidaritate social-europeana prin care fiecarui cetatean sa i se asigure un trai decent. "Puterea e in mana cetatenilor, nu in buzunarele a doi-trei indivizi. Trebuie sa strangem randurile. Haideti sa muncim si sa construim impreuna, pentru o Romanie europeana", si-a incheiat Tariceanu discursul sustinut in fata Parlamentului. (Raluca PAPADOPOL, Adrian ILIE, Razvan GHEORGHE)
Boc denunta intelegerea PSD-PNL
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ieri ca motiunea PD-PLD va contribui la dezvaluirea Protocolului pe care l-ar fi incheiat PNL si PSD, intelegere care s-a concretizat deja in numirea lui Mihai Ursache, fost presedinte al AVAS si fost lider al PSD Bucuresti, ca membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea.
"Protocolul va aparea si va fi materializat in multe functii publice acordate PSD. Ei il vor scoate la iveala cand nu se vor mai intelege pe functii", a sustinut Boc la finele Biroului Permanent al PD. Liderul democratilor raspunde astfel la acuzele PD si PNL privind faptul ca PD nu si-a retras oamenii din administratia publica. Boc sustine ca acestia sunt functionari publici care si-au ocupat functiile prin concurs, asemenea membrilor de partid din PSD, PC, PRM etc. Desi sceptic privind sansele motiunii de cenzura, Boc a facut din nou apel la PSD sa-si clarifice pozitia fata de guvernul Tariceanu II. "Asteptam sa vedem daca isi vor onora promisiunea de a depune propria motiune de cenzura", a spus Boc. In ceea ce-l priveste pe Tariceanu, liderul PD a adaugat la acuzele formulate anterior si faptul ca foloseste un limbaj inacceptabil, trimitere la recenta disputa a premierului cu Cezar Preda, in care acesta din urma a fost numit "tampit". "Limbajul folosit de Popescu-Tariceanu degradeaza limbajul public la un nivel neacceptat", a apreciat Boc. (Adrian ILIE)
Geoana il cheama la raport pe Tariceanu pe 20 iunie
Pesedistii sunt de parere ca adevaratul moment pentru destinul Guvernului il va reprezenta raportul Comisiei Europene de la 27 iunie.
"Avertizez public si foarte transparent Guvernul ca momentul raportului de tara, pe care Comisia Europeana il va prezenta pe 27 iunie, va reprezenta pentru noi adevaratul moment de analiza si decizie cu privire la soarta si destinul Guvernului Tariceanu", a declarat ieri, liderul PSD Mircea Geoana. El a spus ca social-democratii vor propune convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare daca Raportul Comisiei Europene va contine elemente "grave". Geoana i-a cerut primului-ministrul Tariceanu sa vina in fata Parlamentului cu o saptamana inainte de 27 iunie si sa prezinte stadiul pregatirii Romaniei si al Guvernului pe care il conduce in vederea prezentarii raportului Comisiei Europene. Geoana a apreciat ca Tariceanu trebuie sa vina in Parlament insotit de membrii Guvernului care coordoneaza ministere in care se inregistreaza intarzieri in pregatirea integrarii, adica Tudor Chiuariu de la Justitie si Decebal Traian Remes, de la Agricultura, dar si a ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care inregistreaza probleme serioase in organizarea licitatiilor pentru medicamente. "In contextul in care raportul Comisiei Europene va contine elemente grave la adresa Romaniei si a functionarii Guvernului Romaniei vom solicita o sesiune parlamentara extraordinara, prelungind actuala sesiune pentru a putea da raspunsul politic adecvat in functie de acest moment cu adevarat obiectiv de analiza a pregatirii integrarii Romaniei si de atragere a beneficiilor integrarii, nu numai a costurilor pentru toti cetatenii", a mai aratat Mircea Geoana. (R.A.)
PSD voia motive "mai bune"
Social-democratii ar fi votat alaturi de PD motiunea de cenzura, daca democratii ar fi gasit un motiv mai bun si daca ar fi propus o alternativa stabila si eficienta.
Parlamentarii PSD vor participa la dezbaterea motiunii de cenzura - pentru a asigura cvorumul necesar desfasurarii sedintei - dar nu si la vot. De altfel, in sedinta de ieri a conducerii PSD, vicepresedintii Liviu Dragnea si Victor Ponta au propus ca parlamentarii social-democrati sa nu participe deloc la sedinta Camerelor reunite in care se dezbate motiunea de cenzura initiata de PD, insa propunerea a fost respinsa pe motiv ca semnalul dat astfel de partid ar fi prea ambiguu. Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, ca parlamentarii partidului ar fi sustinut demersul PD daca democratii "ar fi ales un motiv mai bun" si ar fi avut "intelepciunea" de a "pune in loc ceva mai bun", adica de a propune in locul Cabinetului Tariceanu o formula guvernamentala stabila si eficienta. El a afirmat ca toate negocierile politice duse in ultima vreme nu au avut in vedere decat obtinerea de functii si satisfacerea unor interese personale sau de grup. "Inainte de a-l da jos pe Tariceanu, trebuie sa stim ce punem in loc. (...) Nu trebuie sa demolam inainte de a sti ce punem in loc. (...) Motiunea de cenzura reprezinta un act iresponsabil, atata vreme cat nu se asigura o alternativa stabila. Guvernul Tariceanu va pleca, dar va pleca atunci cand intre presedintele Traian Basescu si partide va exista un minim consens asupra unei solutii garantate de guvern stabil", a afirmat Geoana. El a mai apreciat ca, deocamdata, pe premierul Tariceanu "se pare ca il tine in functie chiar Traian Basescu", care, prin "pozitia inflexibila" adoptata in negocierile politice, a impiedicat orice solutie pentru gasirea unei formule de guvern stabil. (R.A.)
Puiu Hasotti, vicepresedinte PNL
"Piratul Basescu nu mai are ce sa fure"
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a declarat ieri ca textul motiunii de cenzura a PD seamana cu "jurnalul unui pirat suparat ca nu mai are ce jefui", adaugand ca Traian Basescu este precum "Jupiter" pentru "cohorta celor 119". "In mai 2002, la Sinaia, cand Valeriu Stoica a lansat ideea Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan a spus ca daca se va face acest pas, isi va da demisia imediat pentru ca singurul om politic cu care nu poate lucra este Traian Basescu, pentru ca este lipsit de caracter. Aceasta este consecventa domnului Stolojan", a declarat Hasotti, la inceputul interventiei sale de la tribuna Parlamentului. El a ironizat apoi "achizitia de marca" a PD, deputatul Nati Meir. "PD este precum Nati Meir, iar Nati Meir este precum PD. Raspunsul meu la motiune se intituleaza "119 Nati Meir". In ceea ce-i priveste pe cei de la PD, voi incepe cu un citat: <<De pe unele frunti, pana si mustele pleaca dezamagite>>. Acest aforism se potriveste ca o manusa pe textul motiunii", a adaugat vicepresedintele liberal. De asemenea, el a calificat textul motiunii ca fiind "deficitar" si un "pamflet politic avortat". (R.G.)
Cezar Preda, deputat PD
"Tariceanu se apropie de finalul carierei"
Deputatul PD Cezar Preda a declarat ieri, in plenul Parlamentului, ca atitudinea premierului Tariceanu arata ca finalul carierei sale politice este "aproape", acest lucru realizandu-se prin vointa PNL. Cezar Preda i-a replicat, mai intai, liberalului Puiu Hasotti, spunandu-i ca motiunea PD nu este o insulta, ci "un element al democratiei".Vicepresedintele PD a aratat ca premierul Calin Popescu Tariceanu a pus propriile interese mai presus de interesele cetatenilor si ca motiunea de cenzura "reprezinta dorinta romanilor care au votat la 19 mai", iar seful Guvernului trebuie sa tina seama de acest demers. "Trebuie sa acceptam acel <<Nu>> spus suspendarii presedintelui Traian Basescu", a sustinut Preda. El a declarat ca Guvernul Tariceanu 2 si-a canalizat toate eforturile pentru demiterea lui Traian Basescu si ca "atitudinea premierului arata ca finalul carierei sale politice este aproape", ceea ce se va realiza nu prin dorinta sefului statului, ci datorita vointei PNL. (A.I.)
Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM
"Motiune la comanda lui Basescu"
Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a declarat ieri ca formatiunea pe care o reprezinta nu va vota motiunea "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece!", parlamentarii urmand sa fie prezenti in sala, dar sa se abtina de la vot. "Demnitarea noastra nu ne permite sa votam o motiune la comanda lui Traian Basescu. Fiind vorba de un vot secret cu bile, PRM isi va manifesta abtinerea la acest vot, declarandu-si prezenta, dar refuzand sa voteze", a declarat Lucian Bolcas. El a afirmat ca PRM "nu a votat investitura acestui Guvern, pe care il considera un guvern care nu poate face fata provocarilor unei Romanii in plin proces de integrare". "Nu am votat investitura Guvernului, in momentul in care a fost propus de Traian Basescu, nu am votat remanierea guvernamentala recenta, pentru acelasi considerent, si anume ca aceste formule de guvernare nu pot sa gestioneze corect probleme importante ale Romaniei", a precizat senatorul PRM. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.