Piata farmaceutica din Romania a inregistrat, in 2007, o dinamica substantiala, estimata la 1,7 miliarde de euro, cu o crestere de 23 la suta pe ultimele patru trimestre, dar aproape 60 la suta din valoare este acoperita din buzunarul pacientului si
Piata farmaceutica din Romania a inregistrat, in 2007, o dinamica substantiala, estimata la 1,7 miliarde de euro, cu o crestere de 23 la suta pe ultimele patru trimestre, dar aproape 60 la suta din valoare este acoperita din buzunarul pacientului si nu prin politica de sanatate.
Declaratia a fost facuta, luni, de Dan Nicolae Zaharescu, director executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, care a precizat ca dinamica pietei farmaceutice exaspereaza autoritatile.
Cheltuielile cu medicamentele in Romania sunt printre cele mai mici din Europa, adica putin peste 60 de euro pe cap de locuitor, comparativ cu Ungaria, Germania, Franta sau alte tari membre Uniunii Europene, dar mai mare decat in Bulgaria. In mediul rural, cheltuielile cu medicamentele pe cap de locuitor sunt si mai scazute, respectiv intre 10-12 euro, a mai spus Zaharescu.
In general, in Romania, ca volum, cele mai multe produse vandute, aproximativ 70 la suta, sunt genericele - adica medicamente care au iesit de sub patent.
Intre 20 si 23 la suta din piata farmaceutica este reprezentata de OTC, respectiv de medicamente care pot fi vandute fara reteta.
Medicamentele comercializate sunt de doua tipuri, respectiv etice (eliberate numai pe baza de prescriptie medicala) si OTC, fara reteta.
Medicamentele etice sunt si ele de doua feluri, si anume princeps (originale si protejate de brevet) si medicamente generice - iesite de sub protectia brevetului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.