Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a inceput o campanie de educare si de informare a elevilor privind importanta numarului de urgenta 112, in conditiile in care peste 90 la suta dintre apelurile la acest numar sint false, a declarat luni purtatorul de cuvint al STS, colonelul Adrian Fulea. ĄCele mai multe apeluri sint facute de copii si de adolescenti, de aceea Serviciul de Telecomunicatii Speciale, prin Directia pentru Apel Unic de Urgenta, a inceput o campanie nationala de educare si de informare in rindul elevilor din clasele I-XII referitoare la importanta si la utilitatea numarului unic de urgenta 112", a adaugat acesta. Potrivit sefului Directiei pentru Apel Unic de Urgenta, generalul de brigada inginer Eugeniu Musat, actiunea are ca scop informarea tinerilor in legatura cu folosirea corecta, numai in caz de urgente, a numarului 112.

De la inceputul anului, numarul unic de urgenta 112 a fost apelat de peste 16 milioane de ori, dintre acestea doar 1,2 milioane de apeluri (7,3%) au fost reale, majoritatea (778.000) fiind reprezentate de urgente medicale. Politia a fost solicitata in 398.000 de cazuri, Pompierii in 41.000 de cazuri, iar Jandarmeria de 5.000 de ori. Restul de 15 milioane de apeluri au fost false.

Numarul unic de urgenta 112 poate fi apelat in cazurile in care incidentele au sau pot avea efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietatii si necesita interventia imediata a Ambulantei, Politiei, Pompierilor, Jandarmeriei si a altor servicii de urgenta. Numarul 112 este gratuit si poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil in Romania si in intreaga Uniune Europeana. Apelarea falsa sau abuziva se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 de lei, iar amenintarile cu dispozitive explozive intra sub incidenta Legii penale, sint incadrate la terorism si se pedepsesc cu inchisoarea, de la trei la zece ani. (I.G.)