O afacere imobiliara cel putin curioasa, ii are ca autori principali pe "blonda de la PD", Elena Udrea, si pe omul de afaceri italian Claudio Zambon. Asemeni idolului sau politic Traian Basescu, fosta cancelara a Cotrocenilor vinde sub pretul pietei.


Potrivit declaratiei de avere, fostul consilier prezidential Elena Udrea ar fi vandut, in ianuarie 2005, o casa de locuit ridicata " la rosu", situata in Sectorul 1 din Bucuresti, cu doar 50.000 de euro. Pentru ca suma este una nefiresc de mica pentru piata imobiliara din Capitala, ne-am pus mai multe intrebari si am purces la oarece investigatii, evident, cu mijloace gazetaresti.


AMNEZIE. Cum, in declaratia de avere semnata la data parasirii postului de consilier al presedintelui Traian Basescu, Elena Udrea a mentionat si numele cumparatorului - Claudio Zambon, am indraznit sa-l sunam pe acesta pentru a-i cere cateva detalii. Numai ca domnul Claudio Zambon, aflat in Italia cu treburi, a fost destul de... vag in discutia pe care am purtat-o la telefon, chiar neconcludent. Casa a cumparat-o pe una dintre firmele sale, la "rosu" (adica fara finisaje), dar adresa nu si-o mai aminteste. "E pe undeva pe langa Teatrul Masca, dar nu tin minte numele strazii, nici numarul casei" - ne-a spus domnul Claudio Zambon. La insistentele noastre, omul de afaceri ne-a dat doar cateva indicii - "prima sau a doua strada la dreapta, nu stiu exact", zicandu-ne sa ne descurcam daca suntem ziaristi si vrem sa vedem casa.

Pentru ca reperul dat de domnul Zambon a fost Teatrul Masca, ne-am suit in masina si ne-am indreptat spre zona indicata. Nu am gasit imediat casa, dar am aflat o informatie care ne-a lasat sa intelegem ca suntem pe drumul cel bun. Zona este una la mare cautare pentru cei care viseaza sa-si construiasca o casa intr-o oaza linistita, nu departe de Parcul Bazilescu, cu multa verdeata, dar, in acelasi timp, la o distanta acceptabila de centrul orasului. Astfel ca, in zona, terenurile ajung si la 1.000 de euro/mp. Prin urmare, un calcul simplu ne spunea ca cei 50.000 de euro pe care i-ar fi scos Claudio Zambon din buzunar nu acopereau nici macar valoarea de piata a terenului.


TRAIASCA ANL-UL! Ciudat, dar nici doamna Elena Udrea nu-si mai aminteste strada si numarul casei. "Undeva prin Chitila, cred, nu-mi mai amintesc" - a spus la inceput doamna Udrea. "Nu doamna, am replicat noi, e in Sectorul 1, in zona Parcului Bazilescu, adica o zona foarte buna." "A, da, de fapt pe-acolo e, pe undeva, dar v-am spus ca nu-mi mai amintesc exact strada si numarul", a spus doamna Udrea. Asa o fi, dar sa confuzi Chitila cu Sectorul 1 din Bucuresti e cam ciudat!... In fine, dupa mai multe investigatii, am reusit in cele din urma sa aflam si ce casa a vandut Elena Udrea. Este vorba de un imobil achizitionat de la Agentia Nationala de Locuinte (ANL) intr-unul dintre noile cartiere, celebre pentru tacerea cu care au fost inconjurate. "Eram o avocata tanara, nu aveam bani sa cumpar o locuinta mai veche, adica mai scumpa, asa ca am luat un credit si m-am inscris pe lista la ANL" - ne-a marturisit doamna Udrea. "Am primit aceasta casa, pe care ulterior am vandut-o, cu acte in regula, facute la notariat, unei firme a unui italian pe care nu-l cunosteam. Si care-i problema? Am returnat tot creditul. Am facut ceva ilegal?" - ne-a luat la rost doamna Elena Udrea.


Oare cati tineri, fie ei si avocati, primesc casa de la ANL? Si, mai ales, cati tineri reusesc sa returneze un credit de peste 60.000 de euro in doar doi ani? Pe de alta parte, la o casa in cartierul "Fabrica de caramida" nu ajungea oricine. De exemplu, acest cartier nu figureaza nici azi macar pe centralizatoarele de lucrari receptionate sau in lucru publicate pe site-ul Agentiei.


Ne-am informat insa si am aflat ca, intr-adevar, imobilul care a facut obiectul tranzactiei de mai sus a fost cumparat de catre Elena Udrea printr-un credit in valoare de 62.900 de euro(!?!). Informatia este una surprinzatoare. Pe lista de beneficiari ai acestui cartier de 90 de vile (cu trei nivele si o suprafata de aproximativ 300 de metri construiti fiecare) se afla mai multi oameni deveniti celebri pentru legaturile cu clasa politica sau pentru sumele in dolari si euro pe care le detin. Asezat pe marginea Lacului Grivita si in imediata vecinatate a doua baze de agrement, intr-o zona unde nici angajatii multinationalelor nu pot spera sa-si cumpere o proprietate - pretul minim pe piata libera fiind 800 de euro/mp, cartierul s-a construit pe un teren pus la dispozitie de catre constructor si ANL, care le-au permis apoi proprietarilor de vile sa-si rascumpere pamantul de sub picioare la pretul de doar 100 de euro mp. Pe site-urile agentiilor imobiliare, noi am gasit o astfel de casa - teren 250 mp, amprenta 117/mp, 5 camere, 3 grupuri sociale - la pretul de 380.000 de euro.

INTREBARI. Chiar daca tranzactia dintre consilierul lui Traian Basescu si omul de afaceri italian a avut loc cu mai bine de doi ani de zile in urma, este evident ca suma de achizitie a acelei proprietati - chiar si intr-o faza intermediara a constructiei - nu putea fi atat de mica. Ceea ce ne face sa credem fie ca Elena Udrea avea o datorie catre Claudio Zambon, mai veche, pe care a stins-o prin aceasta vanzare subevaluata, fie ca cei doi au declarat la notariat o suma cu mult mai mica de cat cea reala, pentru a plati la stat impozite mai mici. Adica, nu cumva miroase a evaziune fiscala, sau si mai rau, a spalare de bani? Noi doar intrebam, nu dam cu parul!
Vile ieftine pentru oameni bogatiCei doi parteneri din aceasta afacere nu sunt deloc niste tineri cu nevoi speciale, pentru care trebuia sa gaseasca statul solutii sa-i ajute sa-si asigure un acoperis deasupra capului. Cartierul "Fabrica de caramida", construit fara prea multa valva, le-a oferit sansa unei case personale mai multor oameni cu bani, printre care si ministrul (la acea data) Miron Mitrea. Aceeasi reteta a functionat si in cazul cartierului construit de ANL in spatele complexului expozitional Romexpo - Ansamblul Parcului - , dupa cum v-a aratat Jurnalul National in toamna tecuta. Printre beneficiarii acestui cartier s-au numarat Robert Turcescu, Adela Surugiu (partenera omului de afaceri Viorel Catarama), Ioan Vida, presedintele Curtii Constitutionale, Catalin Cotrut, directorul general al Autoritatii Aeronautice Civile Romane, Ingrid Zaarour, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si alti "saraci".