Marko Bela va sesiza CSM si o serie de foruri europene in legatura cu "abuzurile" procurorilor DNA. Decizia a fost luata la sfarsitul saptamanii de catre Consiliul de Coordonare a Uniunii si Consiliul Reprezentantiilor Unionali ai UDMR.
Acestia considera ca, in ultima perioada, procurorii DNA au abuzat de prerogativele legale, incepand "anchete penale fara nicio baza" impotriva unor deputati si senatori ai Uniunii. Ei sustin ca faptele concrete ce constituie obiectul anchetelor fac parte din activitatea politica parlamentara si ca alesii in cauza au incercat doar sa obtina fonduri de la buget in favoarea circumscriptiilor proprii pentru obiective comunitare.
"Constituie o incalcare flagranta a prevederilor constitutionale si da dovada de neprofesionalism sau de existenta unor influente politice asupra procurorului. Aceste proceduri sunt inacceptabile", se arata in rezolutia adoptata sambata.
Demersul vine la o saptamana dupa ce Nicolae Vacaroiu a declarat ca Biroul Permanent al Senatului a primit din partea procurorului Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus, o solicitare prin care acesta cerea date privind modul in care senatorul UDMR Verestoy Attila a votat la proiectul de lege privind pragul de detinere la SIF-uri. Vacaroiu a precizat ca membrii conducerii Senatului de profesie juristi sunt de parere ca solicitarea procurorului reprezinta "un abuz in serviciu".
Totodata, procurorul Doru Tulus a trimis si la Camera Deputatilor o solicitare de a i se pune la dispozitie o copie legalizata a procesului-verbal al dezbaterilor Senatului din 28 martie 2006. Conducerea Camerei a anuntat ca va sesiza CSM si Parchetul in privinta acestei cereri. DNA informa, in 15 mai, ca s-a declansat urmarirea penala impotriva unor membri ai UDMR - deputati, subprefecti ori secretari de stat, majoritatea fiind acuzati de abuz in serviciu. (Mediafax)