Supranumit "valul albastru", dupa culorile de campanie ale partidului UMP, partidul conservator din Franta si-a adjudecat ieri, intr-o rasunatoare victorie, din timpul turului doi, 500 din cele 577 de fotolii ale parlamentului francez.

Cotidianul Le Parisien comenta ieri despre un adevarat "tsunami" electoral daca UMP reuseste sa cucereasca mai mult de 420 de locuri in legislativul din Hexagon. Turul doi, programat pentru 17 iunie, va consfinti victoria zdrobitoare a partidului care l-a adus pe Nicolas Sarkozy in functia de presedinte al Frantei, dupa cum estimeaza comentatorii francezi.

IMPLICATII. Pentru stanga, votul de duminica este un esec de proportii, deoarece actuala configuratie din cele doua camere ale executivului confera o majoritate fara drept de apel dreptei, permitandu-i astfel presedintelui Sarkozy sa-si poata pune in aplicare programul de guvernare fara nici un fel de risc din partea opozitiei. Chiar daca turul doi va duce la o mica redistribuire a fotoliilor, UMP este cotat cu 460-500 de mandate in finalul scrutinului uninominal. Este cea mai rasunatoare victorie la legislative a partidului conservator dupa 1968, comenteaza Le Parisien.

CONTACT. Pentru partidul de extrema-dreapta Frontul National, turul doi va insemna cel mai probabil sfarsitul evolutiei parlamentare, in acest mandat de cinci ani, chiar daca Jean-Marie Le Pen a decis sa lase fraiele puterii fiicei sale, Marine. Segolene Royal, din partea socialistilor, l-a contactat deja pe Francois Bayrou, presedintele Miscarii Democratice, in vederea unei aliante, dupa cum relateaza Le Figaro.