Cei doi cetateni straini arestati, la sfarsitul saptamanii trecute, la Bucuresti, fiind dati in urmarire internationala pentru terorism impotriva SUA, raman in arest, pentru a fi extradati. Instanta suprema a respins, sambata, recursurile declarate impotriva deciziei prin care magistratii Curtii de Apel Bucuresti i-au arestat pentru 29 de zile.
Tareq Mousa si Luis Felipe Moreno si-au sustinut nevinovatia in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, declarand ca au desfasurat activitati legale. Cetateanul palestinian Tareq Mousa a explicat magistratilor ca este bolnav si ca are probleme cardiace, motiv pentru care a cerut eliberarea sub control judiciar pentru a fi la dispozitia autoritatilor romane. La randul sau, chilianul Luis Felipe Moreno a marturisit ca a venit in Romania pentru a face o activitate legala, declarand ca informase anterior si Politia Spaniola in legatura cu afacerile pe care le desfasoara. Cei doi cetateni straini sunt acuzati de asociere in vederea furnizarii de resurse unei organizatii teroriste, spalare de bani, asociere in vederea obtinerii si folosirii de rachete antiaeriene si asociere in vederea uciderii unor cetateni sau ofiteri americani.
Legaturi
cu fiul lui Saddam
Traficantul de arme Monzer Al Kassar, arestat saptamana trecuta in Spania, ai carui complici au fost capturati in Romania, a avut de-a lungul anilor legaturi cu personaje importante, printre care Uday Hussein, fiul cel mare al lui Saddam Hussein, relateaza Washington Post in editia electronica. Inca de la inceputul anilor '70, Monzer al-Kassar "a acordat sprijin teroristilor si insurgentilor furnizandu-le armament performant care a permis alimentarea majoritatii conflictelor declansate in ultimii 30 de ani", a spus Michael J. Garcia, procuror american din New York. Potrivit Mediafax, Kassar a vandut de-a lungul anilor arme unor grupari din Nicaragua, Brazilia, Cipru, Bosnia, Croatia, Somalia, teritoriile palestiniene, Iran si Irak, a declarat Michael J. Garcia si Karen P. Tandy, administrator al DEA (Drug Enforcement Agency) din Statele Unite. Traficantul a avut, de asemenea, de-a lungul timpului, legaturi cu Mohammed Abbas - fostul lider terorist al Frontului pentru Eliberarea Palestinei, cunoscut sub numele de Abu Abbas - dar si cu fiul cel mare al lui Saddam Hussein, Uday, ucis de trupele SUA in Irak in 2003. Politistii spanioli l-au arestat pe Monzer Al Kassar joia trecuta. In aceeasi zi au fost arestati in Romania si cei doi complici ai acestuia Tareq Mousa al-Ghazi si Luis Felipe Morena.