Dosarul Capitalei Culturale Europene, depus in urma cu trei ani, este aproape finalizat.

Directorul general al UNESCO, Koichiro Matura, a declarat vineri ca Sibiul are sanse mari de a fi inclus in patrimoniul UNESCO, dupa ce si-a depus candidatura in 2004.

Pe lista UNESCO sint trecute, pina acum, sapte obiective din Romania: Delta Dunarii, ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania, Manastirea Horezu, bisericile din nordul Moldovei, cetatile dacice de la Orastie, bisericile maramuresene din lemn si centrul istoric al Sighisoarei. „Nu exista nici o rivalitate cu orasul muresean", spunea anul trecut primarul Capitalei Culturale Europene, Klaus Johannis, desi centrul Sibiului ar intra si el in categoria siturilor medievale locuite, alaturi de Sighisoara. Cu toate acestea, una dintre cauzele care ar putea aduce un raspuns nefavorabil Sibiului ar fi numarul mare al obiectivelor medievale deja existente in patrimoniul UNESCO.

Matura a vizitat Capitala Culturala Europeana impreuna cu o delegatie de inalti oficiali europeni, printre care s-au numarat Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, si citiva participanti la intilnirea sefilor de stat din Europa de Sud-Est si ai Reuniunii ministeriale a OSCE, care initial trebuia sa se desfasoare la Sibiu. Cei 45 de oficiali au vizitat centrul istoric al Sibiului, incepind cu Piata Mare, Piata Mica, Biserica Evanghelica si Podul Minciunilor, unde au facut un scurt popas. Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, a declarat ca a auzit foarte multe lucruri despre Sibiu, un oras pe care s-a aratat incintat sa-l viziteze, si a marturisit ca roadele muncii care s-a depus in oras sint vizibile.

Asociatia Sibiu 2007 a cesionat sigla Programului Sibiu 2007 catre toti cei interesati sa o utilizeze in scop comercial. „Pina acum am cesionat sigla la cinci comercianti, marfa poate fi cumparata si cred ca e un lucru foarte bun", a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis. Asociatia Sibiu 2007 ii invita pe toti cei care doresc sa produca suvenire cu insemnele Sibiu - CCE 2007 sa inainteze o cerere, in care sa specifice obiectul de activitate al firmei, produsele pe care doresc sa le comercializeze sau orice alta intentie de utilizare a siglei. Asociatia nu are nici o pretentie financiara, singura obligatie a cesionarilor fiind aceea de a preda cu titlu gratuit pina la 10 la suta din produsele fabricate, pe care este inscriptionata sigla. Produsele obtinute in urma cedarii drepturilor de utilizare a siglei vor fi folosite pentru actiunile de protocol ale Asociatiei Sibiu 2007 si ale Primariei Municipiului Sibiu. In afara restrictiilor legate de nealterarea sub nici o forma a siglei si de utilizarea ei respectind bunele moravuri, comerciantii sint liberi sa aleaga gama de produse pe care doresc sa le personalizeze, calitatea lor si pretul de vinzare.

Poezie si rock la Sibiu Dupa inchiderea Festivalului de Film TIFF si dupa concertele in aer liber oferite de partenerii Capitalei Culturale Europene, la Sibiu debuteaza o noua saptamina culturala. Dintre evenimentele care nu trebuie ratate fac parte concertul „Romania - centru iradiant de cultura" de marti si miercuri, Academia Europeana de Poezie, care se va incheia miine, si proiectul interdisciplinar „Speculation on spaces", din diferite locuri ale orasului. Sfirsitul saptaminii va aduce muzica rock in cetatea Sibiului, in cadrul festivalului Artmania.