In primul tur al alegerilor legislative din Franta, UMP, partidul din care provine presedintele, era cotat cu prima sansa.

Majoritatea in cadrul Adunarii Nationale - iata noua miza disputata electoral in Franta intre aceiasi doi aprigi combatanti: Ségolène Royal si Nicolas Sarkozy. Primul tur al alegerilor legislative pentru numirea celor 577 de deputati ai Adunarii Nationale a debutat duminica, 10 iunie. Peste 44 de milioane de alegatori erau asteptati la urne. Actualul presedinte, Nicolas Sarkozy, se bucura in continuare de popularitate, 67% dintre cetatenii francezi declarindu-se satisfacuti de performantele acestuia de pina acum. Acesta le cere sustinatorilor sa vina inca o data la urne si sa voteze pentru o majoritate UMP in Adunarea Nationala care sa-i permita realizarea proiectelor promise in campanie.

De cealalta parte, proaspat invinsa Ségolène Royal (foto) declara ca o astfel de structura politica in care presedintele are sustinere majoritara in Adunare nu inseamna decit un exces de libertate legislativa pentru partidul presedintelui. Deputatii francezi vor fi alesi nominal, in doua tururi de scrutin si pentru o perioada de cinci ani in care pot adopta legi impreuna cu Senatul, pot sanctiona guvernul prin motiuni de cenzura si pot supraveghea si pot controla cu ajutorul comisiilor de ancheta.