Mari maestri din anii a€™70-a€™80 se intalnesc la Bazna  Fosti campioni mondiali si pretendenti la titlul suprem vor participa, in perioada 15-27 iunie, la cel mai puternic turneu international organizat vreodata in ta
Mari maestri din anii a€™70-a€™80 se intalnesc la Bazna  Fosti campioni mondiali si pretendenti la titlul suprem vor participa, in perioada 15-27 iunie, la cel mai puternic turneu international organizat vreodata in tara noastra.Incepand de vineri, statiunea balneoclimaterica Bazna, situata la 69 de kilometri de municipiul Sibiu, va gazdui un puternic turneu de sah, la care si-au confirmat prezenta multe dintre numele grele ale sportului mintii din anii a€™70 si a€™80. Organizatorul acestuia este Club Alex 2001 Bucuresti, cu sprijinul ROMGAZ, in calitate de sponsor unic.   NUME GRELE. Brazilianul Mecing Henrique Costa (foto), jucator din generatia fostului campion mondial Bobby Fischer, a fost cel mai grabit dintre participanti, sud-americanul sosind in Romania inca de duminica, cu patru zile inaintea startului concursului. "Am vrut sa ma acomodez cu mediul din tara dumneavoastra", a declarat Henrique Costa. Alti cinci fosti sahisti de renume, suedezul Ulf Andersson, olandezul Jan Timman, armeanul Rafael Vaganian, slovenul Belavskij Aleksander si rusul Khalifman Alexander, sunt asteptati sa soseasca la Bazna in cursul zilei de joi, in timp ce georgianca Maia Chiburdanidze, francezul Andrei Sokolov si ungurul Zoltan Ribli isi vor face aparitia la 15 iulie. Chiar daca nu s-a batut niciodata pentru titlul suprem, romanul Mihai Suba a primit dreptul sa participe, la randul sau, la turneu, gratie ratingului pe care il detine. "Vrem ca acest turneu sa devina unul de traditie, iar anul viitor intentionam sa invitam toti marii jucatori ai momentului", a spus presedintele ROMGAZ, Iakob Alexa.   Patru dintre cei mai mari sahisti ai lumii din toate timpurile, rusii Gari Kasparov, Anatoli Karpov si Boris Spassky si americanul Bobby Fischer, n-au putut onora invitatia organizatorilor din diferite motive. Spassky va lua parte in aceeasi perioada la Turneul Candidatilor, la Elista, in Federatia Rusa, iar Fischer n-ar fi putut juca decat prin internet, deoarece se afla inca sub incidenta unui mandat international de arestare emis de SUA pentru ca a participat la Belgrad, in timpul razboiului din fosta Iugoslavie, la un meci demonstrativ, protestand fata de politica americana.  InvitatiGazda competitiei de la Bazna va fi Hotelul Expo, cotat la patru stele, iar la festivitatea de deschidere, programata sambata, 15 iunie, la ora 13:00, sunt asteptate sa ia parte numeroase personalitati de prim rang din Romania. In acest sens, organizatorii i-au invitat, printre altii, pe presedintele tarii, Traian Basescu, pe prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, si pe guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.