VERDE. Patru sute de copii au marsaluit ieri prin Bucuresti, in deschiderea concursului international "Impreuna pentru natura" pe tema protectiei mediului. Copiii au purtat panouri cu mesaje ecologiste: "Protejati natura", "Respectam natura", "Va rugam politicos n-aruncati gunoi pe jos" sau "Natura de nu o ingrijiti, garantat o sa muriti". (Alexandru Nastase)

14:28 - NEGLIJENTA
ALBA. O fetita a gasit pe strada un pistol cu incarcator si sase cartuse, arma fiind pierduta de un paznic de la o statie de tratare a apei.
NOROCOS. Un elev a scapat cu viata, dupa ce s-a aruncat de la etajul internatului unde statea, de teama sa nu fie parasit de prietena lui.

14:33 - JUSTITIE
AMANARE. Instanta suprema a amanat pentru 15 octombrie discutarea contestatiei in anulare in dosarul privind retrocedarea complexului hotelier Lido. Magistratii au dat acest termen pentru ca partile sa studieze motivarea data in dosarul de fond.
IASI. Curtea de Apel l-a achitat pe prefectul de Suceava, Orest Onofrei, care fusese acuzat de ucidere din culpa in urma unui accident rutier petrecut in 2002, in care si-a pierdut viata un copil de 8 ani. Masura Curtii de Apel este definitiva si irevocabila.

AMENZI - Lucrarile pe Soseaua Colentina, intarziate
Firma care se ocupa de reabilitarea Soselei Colentina va fi amendata de Primaria Sectorului 2 cu 100.000 de lei pentru intarzierea lucrarilor pe anumite tronsoane, iar edilul Neculai Ontanu critica dur calitatea lucrarilor. "E aproape o bataie de joc ceea ce se intampla (...). Din cauza modului haotic in care se lucreaza, graficele de lucru au fost depasite", a spus Ontanu, citat de Mediafax.

BUCURESTI - Protest privind criza din gradinite
Cateva zeci de sindicalisti din invatamantul bucurestean au participat ieri la un protest fata de criza din sistemul prescolar, informeaza Mediafax. Ei au pichetat Primaria si Prefectura Capitalei, apoi au plecat in mars spre sediul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si au incheiat actiunea in Piata Victoriei. Sindicalistii sunt nemultumiti ca aproape 10.000 de cereri de inscriere la gradinite nu vor putea fi rezolvate in aceasta toamna.

VASLUI - 120 de grenade in curtea casei
Un vasluian din comuna Albesti a gasit ieri peste 120 de grenade de infanterie in stare de functionare, in timp ce sapa fundatia pentru o anexa in gospodaria sa. "In zona a existat un depozit de munitie, care a fost acoperit dupa cel de-al doilea razboi mondial. Nu este exclus ca pe viitor sa mai fie gasite si alte elemente de munitie de catre localnici", a declarat Alexandru Cana, purtatorul de cuvant al ISU Vaslui. (A.I.)

SEMNAL - Medicamentele sunt inca un lux
Piata farmaceutica a inregistrat o dinamica estimata la 1,8 miliarde de euro, cu o crestere de 23%. Totusi, aproape 60% din valoare este acoperita de pacient si nu prin sistemul de sanatate, avertizeaza Dan Zaharescu, director executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente. In tara noastra, cheltuielile cu medicamentele sunt printre cele mai mici din Europa, circa 60 de euro pe cap de locuitor, in timp ce in Ungaria sunt intre 130 si 340 euro, iar in Franta - 400 euro. In Bulgaria, suma este de 45 de euro pe cap de locuitor.

Spargere - Sediul CNAS a fost pradat
Sediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost spart, pagubele ridicandu-se la aproximativ 8.000 de lei, a declarat presedintele institutiei, Vasile Ciurchea. Hotii au intrat in cladire fara ca sistemul de alarma, care era in functiune, sa porneasca,
au fortat usa casieriei, de unde au luat 1.100 de lei, au distrus usile birourilor vicepresedintelui institutiei si Directiei Buget si au ravasit acte. Inregistrarile video au fost predate politiei, care apreciaza ca este o spargere atipica.

Cazul Bistroe - Consultari romano-ucrainene la Vilcovo
Autoritatile romane au fost invitate de Ucraina sa participe la consultari publice in chestiunea controversatului canal Bistroe. Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, invitatia a fost transmisa la 5 iunie, partea romana raspunzand pozitiv si solicitand ca aceste consultari cu societatea civila, reprezentanti ai autoritatilor si orice entitate interesata sa aiba loc la data de 18 iunie. Partea ucraineana urmeaza sa confirme acceptul sau in legatura cu propunerea avansata de autoritatile de la Bucuresti.  ACTIUNE - Tone de droguri au tranzitat Romania
Politistii antidrog au participat, sub coordonarea Centrului SECI si DEA (Drug Enforcement Administration) din Statele Unite ale Americii la o actiune in urma careia s-au capturat 10 tone de precursori ai heroinei. Pe teritoriul Romaniei, politistii antidrog au supravegheat transportul de droguri pe o distanta de 650 de kilometri. Patru membri ai retelei au fost arestati in momentul in care "marfa" a ajuns la destinatia finala, in Turcia. Din 10 tone de precursori se puteau obtine peste patru tone de heroina, in valoare de 180 de milioane de euro. (Andreea Cascaval, Petru Zoltan)

MEHEDINTI - Razie printre rromii cu datorii la buget
Primarul din localitatea mehedinteana Strehaia, flancat de trupele de interventie ale jandarmilor, a trecut la executarea familiilor de rromi care, desi sunt instarite, au adunat datorii la bugetul local. Autoritatile au confiscat televizoare, combine muzicale,
calculatoare, frigidere sau chiar canapele. Bunurile vor fi returnate celor care isi platesc taxele sau, in caz contrar, vor fi scoase la licitatie. Comunitatea rroma din Strehaia are la ora actuala o datorie catre bugetul local de peste 6 miliarde lei vechi. (Dumitru Stoichita)