Lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti a ajuns vineri la 358,12 milioane de lei (109 milioane de euro), reprezentand rulajul maxim de la reinfiintarea Bursei, cea mai mare parte provenind din vanzarea unui pachet de 93,2% din capitalul producatorulu

Lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti a ajuns vineri la 358,12 milioane de lei (109 milioane de euro), reprezentand rulajul maxim de la reinfiintarea Bursei, cea mai mare parte provenind din vanzarea unui pachet de 93,2% din capitalul producatorului de ciocolata Kandia Excelent. Grupul Cadbury Schweppes a cumparat pachetul majoritar al firmei Kandia de la actionarii Axis Investments si Meinl Bank, prin doua tranzactii realizate pe piata deal a Bursei de Valori Bucuresti. Valoarea totala a operatiunilor realizate vineri cu actiunile Kandia a insumat 328,23 milioane de lei, reprezentand 91,6% din rulajul total al pietei, de 358,12 milioane de lei. Transferul participatiei de 112,5 milioane de titluri a avut loc pe piata Deal, unde partile negociaza direct, la un pret de 2,9 lei, mai mic cu 14,71% comparativ cu pretul de inchidere din ziua precedenta.

Actiunile Kandia au crescut pe piata Regular cu 8,82%

Actiunile Kandia Excelent au inchis sedinta de vineri la 3,7 lei pe actiune, cu 8,82% peste nivelul de joi, pe fondul unor tranzactii pe piata Regular de 1,77 milioane de lei. Actionarul majoritar al Kandia-Excelent a fost fondul de investitii Axis Investment Limited, cu o participatie de 84,16%, restul actiunilor fiind detinute de Meinl Bank (9,16%) si investitori de pe BVB.
Titlurile companiei au fost oprite temporar de la tranzactionare vineri dimineata, dupa ce firma a anuntat Bursa ca va avea un alt proprietar, iar dupa reluarea la tranzactionare s-au apreciat cu 15%, maximul admis in sistemul de tranzactionare al Bursei, in urma anuntului firmei in care a confirmat ca actionarii sai majoritari, Axis Investments si Meinl Bank, vor vinde titlurile detinute catre o companie din grupul Cadbury Schweppes.
Lichiditatea medie s-a apreciat semnificativ, teoretic triplandu-se, pana la 98.28 milioane lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a coborat cu 1,05 %, pana la 78,86 miliarde lei. In realitate insa, daca excludem sedinta in care a avut loc transferul a peste 93% din capitalul Kandia-Excelent (reprezentand 90% din volumul total tranzactionat), lichiditatea medie s-a mentinut la un nivel scazut, cu doar 4 % peste cea inregistrata in saptamana anterioara. Cadbury Schweppes realizeaza aproximativ 10% din vanzarile totale de dulciuri de pe piata mondiala, fiind activ pe categoriile de ciocolata, bomboane (inclusiv dropsuri) si guma de mestecat. Kandia-Excelent a finalizat la 1 iunie procedurile de achizitie a liniei de produse zaharoase a Kraft Foods, tranzactia vizand diferite echipamente si marcile de produse zaharoase Silvana si Sugus, pentru care compania a anuntat anterior ca va plati pana la zece milioane euro.
Producatorul de ciocolata a inregistrat in primul trimestru din 2007 venituri totale de 44,3 milioane de lei, in crestere cu 50,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2006, si un profit net de 6,5 milioane de lei, de cinci ori mai mare.
Compania estimeaza pentru acest an scaderea profitului net de trei ori fata de 2006, dupa ce a bugetat investitii de 4,63 milioane de euro.
Principalii competitori ai Kandia-Excelent pe piata ciocolatei sunt Kraft Foods Romania, Heidi Chocolate Suisse si Supreme Chocolats.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.