Conform strategiei din industria de profil, valoarea totala a productiei de mobila va ajunge anul acesta la 1,78 miliarde euro, in crestere cu aproximativ 7,8% fata de anul trecut, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii Asociatiei Producatorilor

Conform strategiei din industria de profil, valoarea totala a productiei de mobila va ajunge anul acesta la 1,78 miliarde euro, in crestere cu aproximativ 7,8% fata de anul trecut, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania. "Prin strategia industriei mobilei, pentru anul 2007 este prognozat un volum al productiei de mobila de 1.780 milioane euro, cu o crestere de circa 7,8% fata de realizarile anului 2006. Din totalul productiei anuale de mobila, circa 60% va fi livrata la export", potrivit Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania. Anul trecut, productia de mobila raportata a fost de peste 1,2 miliarde euro, mai mare cu 5-6% decat in 2005.

Consum intern de 1,08 miliarde euro

Prin strategia industriei mobilei, oficialii APMR prognozeaza pentru acest an un volum al consumului intern de mobila de 1,08 miliarde euro, cu o crestere de 11% fata de 2006. "Realizarile pe primele 3 luni ale acestui an, de 264,7 milioane euro, ne permit sa apreciem ca valoarea anuala a pietei interne estimata la 1,08 miliarde euro va fi realizata. Din acest volum al vanzarilor pe piata interna, pe baza realizarilor din anul trecut, estimam ca 30% va fi mobila din import, ceea ce inseamna ca din productia autohtona se va livra in acest an, pentru consumul intern, mobila in valoare de peste 700 milioane euro", a precizat presedintele executiv APMR, Aurel Rizea.

Pretul utilitatilor afecteaza producatorii

Referitor la evolutia preturilor de pe piata de profil, presedintele executiv APMR subliniaza ca principalii factori de influenta asupra preturilor produselor de mobila sunt, in continuare, cursul de schimb valutar si preturile principalelor materii prime lemnoase pentru mobila si a utilitatilor (energie, gaze, servicii). In aceste conditii, anumite produse de mobila vor inregistra usoare cresteri ale preturilor de vanzare, insa nu proportional cu cresterile de preturi la materialele componente sau corespunzator scaderii cursului de schimb valutar. "Pentru majoritatea produselor de mobila estimam mentinerea, in general, a actualelor preturi de vanzare, aceasta si pentru a se asigura mentinerea unui nivel acceptabil al volumului vanzarilor de mobila pe piata interna, chiar daca va fi afectata intr-o anumita masura profitabilitatea activitatii intreprinderilor", a adaugat Rizea.

Romanul da anual pe mobila 50 de euro

Consumul de mobila pe cap de locuitor la sfarsitul anului 2007 va ajunge la 51,4 euro, in conditiile in care se va lua in calcul un numar de 21 milioane de locuitori raportat la volumul total al consumului de mobila, de 1,08 miliarde euro. Din productia de mobila autohtona se va realiza un consum de 33,3 euro pe cap de locuitor, diferenta pana la 51,4 euro pe cap de locuitor fiind asigurata de mobila din import. Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) este o organizatie profesionala, autonoma, neguvernamentala si apolitica, care a fost infiintata in anul 1992. APMR este o organizatie nonprofit, cu personalitate juridica, a carei activitate este finantata in principal din cotizatiile membrilor sai. In prezent, APMR are un numar de 450 de membri, din care 245 sunt producatori de mobila. Ponderea productiei de mobilier a membrilor APMR in totalul productiei pe tara reprezinta peste 55% si mai mult de 60% din exportul total de mobila, potrivit paginii de internet a asociatiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.