La 200 miliarde de dolari s-a ridicat piata bunurilor contrafacute puse in circulatie in lume in urma cu un an. Aceasta este concluzia Comisiei Europene (CE) in legatura cu activitatile vamale comunitare in ceea ce priveste contrabanda si pirateria p

La 200 miliarde de dolari s-a ridicat piata bunurilor contrafacute puse in circulatie in lume in urma cu un an. Aceasta este concluzia Comisiei Europene (CE) in legatura cu activitatile vamale comunitare in ceea ce priveste contrabanda si pirateria pentru anul 2006. Statisticile, spun specialistii, prezinta capturi de bunuri care cad sub incidenta Reglementarii 1383/2003 privind activitatile vamale impotriva marfurilor suspectate de incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala.
Numarul bunurilor contrafacute inregistrat anul trecut pe piata neagra din afara granitelor Uniunii Europene a fost de peste 250 milioane de articole, triplu fata de cel afisat in 2005, potrivit statisticilor CE.
"Comercializarea bunurilor contrafacute continua sa reprezinte un pericol pentru sanatatea, siguranta si economia noastra. Consumatorii au si ei responsabilitatea de a nu cumpara aceste produse, fiind tentati de preturile mici si targuiala ieftina de falsa vacanta a comerciantilor-pirati", a declarat, in urma cu cateva zile, reprezentantul CE pentru taxe vamale, László Kovács.
In 2005 au fost sesizate pe piata neagra din afara UE peste 75 milioane de bunuri contrafacute cum ar fi medicamentele, tigarile si alte produse care pot dauna grav sanatatii consumatorilor. Peste 60% din totalul bunurilor contrafacute raportate in 2006 au fost tigari.
Desi produsele din tutun au avut cea mai mare pondere in totalul produselor contrafacute comercializate anul trecut in afara granitelor UE, si celelalte categorii de bunuri piratate au inregistrat cresteri spectaculoase fata de anul 2005, avand un volum dublu. De exemplu, numarul medicamentelor comercializate ilegal in 2006 a fost de 2,5 milioane unitati, comparativ cu 500.000 unitati in 2005. Cel mai mare volum de medicamente contrafacute a fost inregistrat in India, urmata de Emiratele Arabe Unite si China.

Germania, record la capturi

Statisticile CE arata in continuare ca principala sursa pentru bunurile contrafacute, deoarece mai mult de 80/% din articolele sesizate provin din aceasta tara, este China. In ansamblu, comertul dintre UE si statul asiatic s-a intensificat, inregistrandu-se astfel o crestere directa proportionala a comertului ilicit. De multe ori, se arata in acelasi rezumat prezentat de CE, nu este clar unde au fost fabricate produsele contrafacute, intrucat tarile din care aceste produse au fost importate in UE sunt tari de tranzit, ceea ce mascheaza originea respectivelor bunuri. Malaezia si Emiratele Arabe Unite sunt 2 dintre statele de tranzit importante pentru bunurile contrafacute importate in UE. In 2006, Germania a confiscat mai mult de jumatate din bunurile contrafacute, alte state care au avut o prestatie buna in acest sens fiind Grecia, Slovenia si Belgia.
Anchetatorii spun ca jumatate din totalul cazurilor de contrafacere din UE in 2006 au fost descoperite in transporturile aeriene. Este interesant de amintit faptul ca o cantitate semnificativa de marfuri au intrat in UE pe cale postala, probabil datorita cresterii vanzarilor on-line.

Medicamentele, punct de atractie

Produsele confiscate anul trecut, ca de exemplu haine, dar si echipament electric (11 milioane de bunuri), jucarii pentru copii si medicamente au depasit numeric, de 6 ori, capturile din 2005.
Piata farmaceutica romaneasca are o dimensiune inca redusa pentru a permite fraude de amploare, fenomenul de contrafacere fiind determinat in principal de cererea mare pentru anumite produse. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Vlad Iliescu, nu exista date statistice privind ponderea medicamentelor contrafacute pe piata romaneasca. Cu toate acestea, contrafacerile nu au ocolit piata locala, in topul acestor produse numarandu-se cele pentru disfunctia erectila, antibioticele, hormonii si vasodilatatoarele.
"Fenomenul contrafacerii insoteste cererea. Piata de medicamente din Romania nu este atat de mare ca cea din Germania. Pe masura ce va creste piata, va creste si acest fenomen", a afirmat Iliescu la un seminar pe tema contrafacerii medicamentelor.
Totodata, producatorii interesati sa isi protejeze produsele de falsuri trebuie sa faca cereri catre Autoritatea Nationala a Vamilor sau Politie. In acest an, si Directia Generala a Vamilor a primit sesizari din partea mai multor companii, precum Merck&Co., Eli Lilly si Pfizer.
Pentru protejarea marcilor, una dintre metodele eficiente o reprezinta personalizarea ambalajului medicamentelor de catre fiecare producator in parte. Cel mai nou tip de personalizare este introducerea sistemului RFID (Radio Frequency Identification - identificare prin unde radio - n.r.). Totodata, introducerea unor astfel de sisteme de depistare a produselor contrafacute ar putea creste pretul medicamentelor cu pana la 10%.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial, 10% din medicamentele vandute sunt contrafacute, industria farmaceutica suportand pierderi de 30 miliarde de dolari anual.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.