Sistemul comunist are reverberatii in viata politica de astazi, motiv pentru care Legea lustratiei trebuie adoptata cat de repede de Parlament, a declarat ieri presedintele Traian Basescu. El a participat, la Salonul de carte Bookfest, la lansarea vo
Sistemul comunist are reverberatii in viata politica de astazi, motiv pentru care Legea lustratiei trebuie adoptata cat de repede de Parlament, a declarat ieri presedintele Traian Basescu. El a participat, la Salonul de carte Bookfest, la lansarea volumului "Refuzul de a uita" al lui Vladimir Tismaneanu. Seful statului a spus ca demersul Comisiei Tismaneanu - care a reusit sa realizeze un raport pe baza caruia a fost condamnat comunismul - trebuie continuat pentru a se explica "mecanismele unui sistem care are si astazi reverberatii in viata politica". "Trebuie sa continuam cu Legea lustratiei", a adaugat Basescu. El a precizat ca initial era de parere ca adoptarea unei legi a lustratiei este tardiva, dar ca "evenimentele recente" i-au demonstrat ca acest act normativ "trebuie sa-si gaseasca locul in sistemul legislativ romanesc". "Daca vrem ca in urmatorii 17 ani influenta comunismului sa fie diminuata, Legea lustratiei trebuie sa fie cat de rapid adoptata in Parlament", a mai spus Basescu, citat de Mediafax.
Eficienta specific comunista
El a declarat ca propaganda specific comunista se manifesta in prezent "cu o eficienta extraordinara", astfel ca se ajunge la ideea ca un presedinte care este virulent pus la colt de o majoritate ce indreapta lucrurile catre un puci este, de fapt, dictator.
Seful statului a spus ca "unul dintre instrumentele extrem de eficace ale sistemului comunist, propaganda in deformarea adevarurilor, se manifesta, astazi, cu virulenta si cu o eficienta extraodinara". "Poti sa afli ca un presedinte care este virulent pus in colt de o majoritate care indreapta lucrurile catre un puci este, de fapt, dictator. Ti-o spun nu numai oameni instruiti, care au servit sistemul trecut, dar ti-l spun fete tinere, de oameni bine platiti astazi, cu inocenta varstei lor", a declarat Basescu. Presedintele a mai declarat ca predecesorii sai, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, au schimbat guverne fie cu ajutorul minerilor, fie la limita constitutionala si, cu toate acestea, "nimeni nu vorbeste de atitudine dictatoriala" la acestia.
Un sistem absurd
Basescu a declarat ca sistemul comunist a fost absurd, pentru ca interzicea concurenta si libertatea de gandire. El a mentionat ca datorita meseriei sale a scapat de cele doua oprelisti, explicand ca a avut sansa ca, dat fiind faptul ca un capitan de nava trebuia sa fie "in frunte", sa conduca o echipa, sa aiba parte de competitie. Basescu a explicat, de asemenea, ca in perioada in care era comandant de nava, cand iesea din apele teritoriale ale Romaniei, putea gandi liber, fara a fi controlat de nimeni, in ciuda interdictiilor impuse de sistemul comunist.
Traian Basescu a spus ca inainte de a infiinta Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste a avut o analiza din care reieseau foarte clar riscurile presupuse de acest demers, inclusiv riscurile referitoare la numirea lui Vladimir Tismaneanu in fruntea acestei comisii. Basescu a adaugat ca a preferat sa initieze totusi acest demers pentru ca, din pozitia de sef al statului, si-a dat seama ca numai asa, printr-o condamnare a comunismului, societatea romaneasca poate evolua. El a tinut sa explice ca inainte de a fi presedinte, cat timp era "un politician obisnuit", credea ca este tardiva condamnarea comunismului, precum si o eventuala lege a lustratiei, dar ca odata ajuns in functia suprema si-a dat seama de contrariu. (R.G.)
Se reinfiinteaza Comisia Tismaneanu
Istoricul Vladimir Tismaneanu a declarat ca este reinfiintata Comisia de analiza a dictaturii comuniste, sub forma de comisie prezidentiala consultativa, urmand sa se ocupe de dictionarul sistemului comunist si de bursele prezidentiale anuntate de seful statului la 18 decembrie 2006.
"Comisia este reinfiintata sub forma de comisie prezidentiala consultativa, formata din oameni tineri, istorici politologi. Mergem pentru a aduce la indeplinire dictionarul sistemului comunist, manual de scoala si bursele prezidentiale", a spus Tismaneanu, citat de Mediafax. Tismaneanu a precizat ca sustine tot ceea ce a spus presedintele Basescu in discursul de condamnare a crimelor comunismului din Parlament, din 18 decembrie 2006. Istoricul a catalogat acel discurs ca fiind "o piatra de hotar pentru istorie". Tismaneanu a spus ca demersul legat de condamnarea comunismului trebuie sa continue cu o lege "umana si rationala a lustratiei". El a apreciat ca fostul presedinte Ion Iliescu "va sari" sa spuna, legat de aceasta lege, ca este "o vanatoare de vrajitoare". Tismaneanu a tinut sa sublinieze ca nu este vorba despre o vanatoare de vrajitoare, pentru ca "vrajitoarele erau fiinte inocente", in timp ce ofiterii de securitate si activistii "nu erau fiinte inocente". (R.G.)
Ludovic Orban, vicepresedinte PNL
Presedintele e primul lustrabil
Vicepresedintele liberal Ludovic Orban a sustinut ieri ca presedintele Basescu este "necredibil" in mesajul sau anticomunist, deoarece seful statului este unul dintre "privilegiatii" regimului comunist si "primul dintre lustrabili".
"Basescu uita ca, in urma cu trei luni, a declarat ca Legea lustratiei nu mai reprezinta o prioritate. Uita, de asemenea, ca, timp de 18 ani, a fost sistematic impotriva oricarui demers de condamnare a comunismului, de eliminare din viata publica a celor care au facut parte din sistemul comunist. Este complet necredibil in acest mesaj anticomunist, deoarece este unul dintre privilegiatii regimului comunist si primul dintre lustrabili", a declarat vicepresedintele liberal. El l-a acuzat pe Traian Basescu ca, in ultima vreme, nu a facut altceva decat sa "fure" temele politice ale PNL. "Basescu nu a facut altceva decat sa fure toate temele politice ale PNL, care ne caracterizeaza activitatea de 18 ani. Nu isi da seama ca incearca sa interpreteze o arie de tenor cu o voce soprana de coloratura", a adaugat Ludovic Orban, citat de Mediafax. (R.G.)
Eugen Nicolaescu, vicepresedinte PNL
"Basescu da dreptate liberalilor"
Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu aminteste, intr-un comunicat de presa, ca Legea lustratiei a fost promovata de liberali si, intrucat nu-i poate permite lui Traian Basescu sa-i fure aceasta idee, PNL va relua sustinerea ei in Parlament. "Constat ca pana la urma presedintele Traian Basescu da dreptate liberalilor si in ceea ce priveste Legea lustratiei, dupa ce a acceptat cu greu celelalte principii liberale ale reformei morale: votul uninominal, deconspirarea fostilor securisti si condamnarea comunismului", a spus Nicolaescu, citat de Mediafax. El a amintit ca initiativa Legii lustratiei apartine parlamentarilor PNL, proiectul de lege fiind sustinut de societatea civila si mai ales de Societatea Timisoara. "PNL nu ii poate permite lui Traian Basescu sa ii fure aceasta idee de democratizare si asanare a societatii romanesti, cu atat mai mult cu cat tocmai presedintele este cel care s-a opus la inceput acestui proiect de lege", a adaugat vicepresedintele PNL. (R.G.)
Motiune de cenzura degeaba
Plenul reunit al Parlamentului voteaza in cursul zilei de astazi motiunea de cenzura elaborata de PD, "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece". Demersul democratilor lui Emil Boc este sortit esecului in conditiile in care, momentan, motiunea de cenzura nu se bucura de sprijin parlamentar.
Pesedistii lui Mircea Geoana nu numai ca au anuntat intr-o maniera oficiala ca nu vor vota documentul lansat de PD, dar au precizat ca, in viitorul apropiat, nu vor elabora nici ei o motiune de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu.
Liderii UDMR au criticat in termeni duri initiativa PD si au precizat ca Uniunea nu ar avea cum sa voteze impotriva Executivului din care face parte. De asemenea, democratii nu se vor putea bucura nici de voturile conservatorilor in conditiile in care liderii PC sunt speriati de spectrul unor alegeri anticipate. Deputatul Sergiu Andon (PC) a lasat sa se inteleaga, vineri, dupa consultarile de la Cotroceni, faptul ca motiunea de cenzura nu va beneficia de votul conservatorilor. "Orice motiune de cenzura trebuie sustinuta sau nu trebuie sustinuta in functie de continut sau de seriozitatea ei. Se pare ca cea care este acum pe rol nu este o motiune pe care sa o mai ia in serios nici macar semnatarii ei in totalitate", a declarat Andon, citat de Mediafax. Totodata, intr-o maniera specifica, peremistii au anuntat in cor ca se vor abtine de la vot desi, este foarte posibil ca oamenii Tribunului sa voteze impotriva motiunii. Pe de alta parte, este putin probabil ca PD sa beneficieze de voturile minoritatilor nationale desi, la consultarile de la Cotroceni, deputatul Pambuccian a marturisit ca o solutie ar fi refacerea Coalitiei majoritare. Singurele formatiuni care vor vota in favoarea motiunii sunt PD si PLD. In aceste conditii, este imposibila strangerea celor 235 de voturi "pentru", numar minim necesar pentru adoptarea unei motiuni de cenzura.
Procedura
Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. De asemenea, documentul se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentat in sedinta comuna a celor doua Camere. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea. (Razvan GHEORGHE)
"Executivul are sustinere"
Liderii PNL au sustinut inca de sambata ca Executivul se bucura de sustinere parlamentara si au prognozat cu zambetul pe buze esecul motiunii democrate. Ministrul Internelor Cristian David a insistat ca nu exista "modificari considerabile" in ceea ce priveste sprijinul parlamentar pentru actualul Guvern, comparativ cu data la care acesta a fost aprobat de catre Legislativ. "Noi am fost investiti cu o sustinere parlamentara confortabila la momentul cand acest Guvern s-a prezentat in Parlament. Sunt aproximativ doua luni de cand acest lucru s-a produs. Modificari considerabile asupra sprijinului parlamentar pentru actualul Guvern nu au aparut, in consecinta eu cred ca principalul nostru mandat este de a ne continua proiectele incepute", a insistat David. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.