Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor modifica legislatia in asa fel incat, de la 1 iulie, medicii de familie sa poata elibera retete compensate valabile 90 de zile, fata de 30 de zile cat este acum valabilitatea.
Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor modifica legislatia in asa fel incat, de la 1 iulie, medicii de familie sa poata elibera retete compensate valabile 90 de zile, fata de 30 de zile cat este acum valabilitatea.
Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, la o intalnire cu medicii de familie, directorii caselor judetene si autoritatile de sanatate publica din sase judete, ca ministerul vrea sa dea o mana de ajutor medicilor de familie, transmite corespondentul Mediafax. "Vrem sa micsoram presiunea pe medicii de familie in primele zile ale lunii si sa micsoram aglomeratia de la cabinete", a spus Nicolaescu. El a adaugat ca masura este luata si pentru a-i ajuta pe medicii de familie care, de la 1 iulie, se vor ocupa si de programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Potrivit ministrului, in cadrul acestui program vor fi investigati medical toti pacientii, indiferent daca sunt sau nu asigurati. Programul national de evaluare a starii de sanatate va incepe la 1 iulie si va dura 15 luni. Costurile sunt estimate la 300 milioane de euro, fondurile provenind de la minister si din "taxa pe viciu".
Lege schioapa
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, propune modificarea Legii de vanzare a cabinetelor medicale, astfel incat sa se introduca sanctiuni pentru primarii si presedintii consiliilor judetene care refuza vanzarea acestor spatii, transmite corespondentul Mediafax. Nicolaescu a declarat ca a discutat cu ministrul Internelor, Cristian David, si acesta s-a declarat de acord cu introducerea unui proiect care prevede aplicarea sanctiunilor. "Din pacate, legea a iesit schioapa, fara sanctiuni. Trebuie sa modificam legea, dar sa lucram transparent si sa avem intalniri cu asociatiile oraselor si municipiilor", a afirmat Nicolaescu. Potrivit acestuia, daca reprezentantii acestor asociatii se opun, va aparea o problema. "Oricum, Guvernul doreste ca aceste cabinete sa se vanda", a mai adaugat ministrul.
Nicolaescu: Salariile medicilor nu sunt mici
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a mai declarat, sambata seara, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca salariile medicilor din Romania au crescut cu cat a permis bugetul, insa nu se poate spune ca sunt mici. Nicolaescu a aratat ca, potrivit unui studiu al Ministerului Sanatatii, venitul mediu brut al unui medic, calculat anul trecut, se ridica la circa 3000-3500 RON, in timp ce un medic sef de sectie castiga 1000-1200 de dolari. "Acestea sunt venituri castigate legal, pe cartea de munca", a precizat Nicolaescu. El a promis ca la o intalnire viitoare va aduce si o lista cu aceste venituri. Ministrul Sanatatii a spus ca veniturile in sistemul sanitar au crescut cu 22% in 2007, pentru ca atat a permis bugetul, iar in 2008 va mai fi o crestere de 22%, in conditiile in care inflatia se va mentine sub 4%. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.