Presedintele vorbeste de sustineri "netransparente", iar premierul de cresterea economica. Mai vorbeste cineva de saracie, egalitate de sanse, cresterea decalajului dintre centru si periferie, despre modelele de dezvoltare? Mai vorbeste cineva despre
Presedintele vorbeste de sustineri "netransparente", iar premierul de cresterea economica. Mai vorbeste cineva de saracie, egalitate de sanse, cresterea decalajului dintre centru si periferie, despre modelele de dezvoltare? Mai vorbeste cineva despre ce se intampla cu pensiile agricultorilor? Pe cine vor vota acestia?
In acest fel, sub conflictul permanentizat se naste un hau care se va razbuna pe termen mediu. Pierdem una dintre cele mai bune perioade din istoria Romaniei ocupandu-ne de conflictele inutile ale unor personaje trecatoare.
Traian Basescu lupta impotriva premiselor care l-au adus acolo unde se afla acum.
Caci intre o guvernare stabila propusa de presedinte si reprezentarea politica a tuturor tendintelor din societate actualizata chiar intr-un guvern minoritar, cultura politica din Romania va preferea intotdeauna reprezentarea. Incercarea acestuia de a construi un sistem politic nou, bipolar, este in raspar cu ceea ce cred romanii ca este democratia politica.
PSD are un interes strategic legat de reconfigurarea sistemului de partide cu numai doua forte politice dominante. Dar pe termen scurt eliminarea PNL din jocul puterii il va pune in inferioritate, si poate ca inferioritatea se va mentine pentru o perioada ceva mai lunga.
Poate ca a intelege ca indiferent de jocul politic dorinta romanilor de a fi reprezentati de mai multe partide va scurta conflictul si va face clasa politica sa schimbe discursul si preocuparile.
Reforma clasei politice nu este posibila prin bipolarizarea scenei. Singurele mecanisme care pot duce la o reforma reala sunt functionarea CNSAS, a Justitiei, reforma Constitutiei si o lege electorala care sa nu blocheze si alte tendinte decat cele doua majoritare.
Dar, nu intamplator, CNSAS se afla in criza, justitia este compromisa de un ministru iresponsabil, despre Constitutie nu vrea sa vorbeasca nimeni, iar legile electorale sunt neexplicate si, in fapt, blocate. Si toatea acestea pentru ca a fost compromisa sansa de a se crea vreo majoritate pe orice proiect, nemaidiscutand despre un nou guvern.
Intr-un asemenea context, o serie de grupuri sociale majore nu se mai regasesc in discursul politic. Si, in primul rand, este vorba de grupurile defavorizate. Si asta in masura in care discrepantele cresc si frustrarea sociala se acutizeaza. Saracii saracesc, iar tinerii sunt evitati in continuare de sanse egale.
Premierul vorbeste cu mandrie de "cresterea economica" ignorand complet sa spuna in ce buzunare se vede ea.
Traian Basescu vorbeste de coalitia netransparenta, dar nu vrea sa vada ca singura formula de joc este supunerea Guvernului la masurarea performantei si introducerea unor teme si segmente sociale ignorate complet. Pe de alta parte, coalitia transparenta pe care a format-o la inceputul mandatului sau nu a reusit sa o mentina in mod real nici macar un an de zile. Ce anume ne poate face sa credem ca o alta ar avea un alt fel de soarta?
Mai mult ca sigur nimeni nu va castiga. Caci niciodata in Romania nimic nu se termina. De la sosele, pana la reforma.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.