O lume a cartilor "gustoase", "delicioase", "aromate", "condimentate", "savuroase"... care face sa-ti lase gura apa si unde avem ocazia sa descoperim secretele artei culinare din toata lumea.

O calatorie in lumea cartilor... a cartilor de bucate, mai bine zis. In prezent, pe piata am putea spune ca este o explozie a cartilor de arta culinara. La targul de carte Bookfest, desfasurat la Romexpo in perioada 6-10 iunie, am observat ca nu exista aproape editura care sa nu aiba macar o carte de acest gen: fie ca este vorba despre bucataria romaneasca sau de bucataria altor tari, sau manuale de prajituri, sau conserve de casa, sau pur si simplu carti cu retete.    

O surpriza placuta a fost sa descopar la Editura Paideea "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" de Radu Anton Roman, pe care Dan C. Mihailescu il numeste "amantul absolut al papilelor gustative, atletul epicureismului nostru". Este o mica enciclopedie despre bucataria noastra, care prezinta atat retetele, cat si traditiile si obiceiurile culinare de pe aceste meleaguri. Cartea este prezentata in trei editii diferite. Una dintre ele este cu adevarat o carte pentru bibliofili: o realizare grafica de exceptie, o coperta din piele - fiecare exemplar are o alta culoare si alte imagini in interior. Poate aceasta editie ar putea participa la "Gourmand World Cookbook Awards", un concurs international care apreciaza si premiaza cele mai bune carti de bucate si carti despre vinuri. Acest concurs este, dupa afirmatiile unora, un Oscar, dar in domeniul artei culinare. In anul 2005, de exemplu, la acest concurs au fost inscrise peste 6.000 de carti din acest domeniu, din peste 60 de tari. Scopul acestei manifestari este de a selecta din cele 24.000 de volume (atatea apar anual pe piata) cele mai bune si de a le face cunoscute in toata lumea. Cine stie, poate vom ajunge si noi sa participam la acest Oscar culinar!

Cititi si pagina:  bucatarie.jurnalul.ro