La sfarsitul saptamanii trecute, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si-a dat acordul pentru strategia de valorificare a principalelor active ale societatii TRACTORUL-UTB Brasov, companie aflata in plin proces de lichidare voluntara. Strategia a fost realizata de lichidatorul Casa de Insolventa Transilvania Cluj-Napoca, firma care a castigat licitatia pentru lichidarea uzinei brasovene.
Radu Lucian Lotrean, asociat in cadrul Casei de Insolventa Transilvania, ne-a precizat ca in aceasta saptamana va incepe o campanie publicitara mult mai intensa pentru promovarea licitatiei care va avea loc, cel mai tarziu, la inceputul lunii iulie. a€˛E posibil sa organizam licitatia la sfarsitul acestei luni, dar cel mai sigur este ca aceasta va avea loc la inceputul lunii viitoare", a mai spus Lotrean. De asemenea, Lotrean ne-a declarat ca interesul pentru activele societatii TRACTORUL-Brasov este foarte mare. a€˛Zilnic avem doua-trei delegatii care ne viziteaza pentru a vedea in ce stare se afla fluxurile de productie, dar si restul activelor care vor fi scoase la vanzare". Printre acestea se afla posibili investitori din diferite zone ale tarii, dar si din Brasov.
Sursa citata mai arata ca firma clujeana a primit si sprijinul reprezentantilor AVAS, acestia punand la dispozitia lichidatorilor lista celor care au fost interesati, de-a lungul timpului, de achizitia afacerii Tractorul. Astfel, conform unor surse credibile, printre primii care s-au interesat de activele societatii de tractoare au fost oamenii de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul Grupului Carpatica din Sibiu, si Ion Radulea, actionar majoritar al firmei MYO-O Romania. Pe langa ei, de-a lungul anilor, s-au mai interesat de uzina brasoveana coreenii de la Daewoo, italienii de la Fiat, concernul New Holland, egiptenii de la Diabco, indienii de la Mahindra&Mahindra, italienii de la Landini, dar si o serie de oameni de afaceri autohtoni, cum ar fi Ion Nicolae, patronul InterAgro, Ioan Neculaie, proprietarul Roman SA Brasov, Stefan Vuza, cel care controleaza grupul Servicii Comerciale Romane, si chiar Gigi Becali, patronul echipei Steaua Bucuresti.
Dar nu mai e mult pana vom afla care sunt companiile inscrise la licitatii...

Marca UTB - in curs de evaluare

Lotrean ne-a declarat ca, odata cu activul a€˛uzina de tractoare", va fi vanduta si marca UTB. Aceasta este in curs de evaluare, iar costul ei se va cunoaste, probabil, in momentul anuntului de licitatie. a€˛Momentan, nu pot sa avansez o valoare aproximativa, dar probabil ca evaluarea acesteia va fi finalizata pana in momentul publicarii anunturilor de publicitate a licitatiei", ne-a mai precizat Lotrean.
Lichidatorul a anuntat ca, odata cu primul activ viabil al fostei societati - fabrica de tractoare -, va fi vanduta si marca societatii (UTB), precum si brevetele de inventie inregistrate de societate de-a lungul existentei sale, valoarea acestora urmand sa fie evaluata in urmatoarea perioada.
Fabrica de tractoare va cuprinde 14 sectii, printre care se numara Montajul general si Montajul de motoare, suprafata lor fiind de 56 ha. Sectoarele calde cuprind cele doua turnatorii - de fonta si neferoase - si forja. Suprafata pe care se intind acestea este de 23 ha. Asociatul Casei de Insolventa precizeaza ca a€˛mai raman 40 ha de depozite si hale, care se vor vinde bucata cu bucata".

Termen de vanzare - 15 august

In urma cu o luna, imediat dupa castigarea licitatiei privind lichidarea uzinei brasovene, Casa de Insolventa Transilvania Cluj-Napoca anunta termenul de 15 august pentru vanzarea activelor viabile ale societatii. Tot atunci, se anunta ca pasivul preliminat al companiei brasovene este de 243 milioane euro, datoriile catre fostii angajati ai societatii fiind de 16,1 milioane lei.