Persoanele fara identitate nu au cum sa ajunga la puscarie. Un om care a savarsit o infractiune, dar care nu are un cod numeric personal nu poate fi trimis in judecata, indiferent cat de grava e infractiunea. Pentru ei justitia nu e oarba. E moarta d
Persoanele fara identitate nu au cum sa ajunga la puscarie. Un om care a savarsit o infractiune, dar care nu are un cod numeric personal nu poate fi trimis in judecata, indiferent cat de grava e infractiunea. Pentru ei justitia nu e oarba. E moarta de-a binelea.


Elvis este talhar la drumul mare. E un talhar invizibil. In fata legii. Locuieste in Blocul Fantoma din Constanta si nu are identitate de 20 de ani, de cand e pe fata pamantului. Acum doi ani, intr-un apartament din Constanta, politistii, dand de urma unui hot redutabil din localitate, au descins intr-un apartament unde locuia o mama cu trei copii. Femeia, neavand buletin, nu si-a declarat la nastere nici unul din fii. Printre cei trei era el, talharul cautat. Elvis. "Mama a declarat ca l-a facut la roata carutei. Noi am propus arestarea preventiva a hotului, dar neavand o identitate s-a hotarat cercetarea lui in libertate si am demarat procedurile pentru inregistrarea tardiva a nasterii la tribunal. Daca avea acte de identitate, se mergea pe arest preventiv", ne-a spus un politist sub protectia anonimatului. Si, de doi ani, Elvis este lasat pe strazile Constantei, unde oamenii legii recunosc ca aceeasi persoana a continuat sa-si faca de cap. "Fura orice si din orice pozitie nemernicul asta. Si are continuitate. Sunt fapte cu violenta in general."


INFRACTIUNE FARA INFRACTOR. Anul trecut, un flacau infierbantat din Ghidigeni, judetul Galati, cunoscut in sat drept Trofin a lua€™ Averescu, dar necunoscut legal din cauza lipsei unui CNP, s-a culcat cu o fata de 17 ani. Parintii fecioarei devenita peste noapte femeie au facut scandal mare. S-au dus la postul de politie din comuna si l-au reclamat pe Trofin. Oamenii legii au incadrat infractiunea la "intretinere de relatii sexuale cu o minora", dar au suferit apoi un scurtcircuit intre procedurile de sub cascheta. Au ajuns la concluzia ca, desi exista infractiunea, cel care a comis-o, Trofin a lua€™ Averescu, nu exista.  In lipsa unui cod numeric personal, politistii au ajuns la concluzia ca sunt legati de maini si de picioare si nu pot finaliza dosarul pana cand instanta nu ii acorda flacaului Trofin  o identitate. "Nici nu i-am luat declaratie lui Aristide Trofin in cazul de fata. Pe baza a ce sa ii luam?", intreaba retoric seful de post din Ghidigeni. "Si daca Aristide ar fi bagat cutitul in fata, l-ati fi lasat in libertate?" "Dar bineinteles. Pe ce baza sa-l arestam? Nu il aresteaza procurorul", da raspunsul fara ezitare politistul cel mare de la Ghidigeni. In realitate, un criminal fara nume nu poate fi lasat in libertate, asa cum este convins politistul din Ghidigeni. Acul pentru cojocul criminalilor fara identitate se numeste arestul preventiv.


ARESTAREA DOMNULUI NIMENI. Conform art. 148 lit. a din Codul de procedura penala, "masura arestarii inculpatului poate fi luata (si n.r.) daca (...) identitatea sau domiciliul inculpatului nu poate fi stabilit din lipsa datelor necesare". Persoanele fara identitate nu ajung la puscarie. Dupa ce infractorul care nu fusese declarat la nastere este arestat preventiv, incep demersurile de inregistrare tardiva a nasterii prin tribunal. Durata arestului preventiv este de 30 de zile, iar procedura de acordare a identitatii poate dura si doi ani la rand. "Arestul preventiv se poate prelungi cat spune legea, pana la cel mult doua treimi din pedeapsa", ne linisteste Gheorghe Roibu, fost prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj.


OMUL INVIZIBIL. In Codul de procedura penala se mentioneaza ca in mandatul de arest preventiv trebuie trecute numele si prenumele celui retinut. In cazul oamenilor fara identitate, li se da un nume care urmeaza sa le fie aprobat de tribunal. "Omul invizibil" este arestat in numele celui care va fi, dar nu este.

Unii sunt convinsi ca in momentul in care un om care nu exista face vreo infractiune, oamenii legii forteaza legea pentru a-l vedea cat mai repede in puscarie pe infractor, sarind peste procedura din tribunal. "Toti politistii trecuti de 40 de ani sunt militieni. Si militienii te salta imediat. Nu mai asteapta nici un tribunal. Iti da pe loc si identitate", zice Costel Pitigoi, bulibasa din Targu Bujor, liderul uneia din cele mai mari comunitati de romi din judetul Galati.

Viorica Gotu, o femeie din Galati care a ajutat 3.000 de romi si de romani sa isi obtina inregistrarea tardiva prin tribunal, isi aminteste de un alt caz la fel de bizar care adanceste misterul. A intalnit in puscarie un tanar care nu fusese declarat la nastere si pentru care demarase nu cu mult timp in urma procedurile de acordare a unui CNP. "Era condamnat pentru cinci ani talharie. «Pai cum ai ajuns tu in puscarie, daca tu nu ai identitate»?, l-am intrebat. «Mi-au dat imediat carte provizorie, doamna»."

MISTERUL PUSCARIASULUI FARA NUME. Zorila are barba sura. Zorila are tatuaje inverzite, moda puscariilor, un pumnal si un cutit pe un umar, un Razvan pe celalalt. Caci Zorila are un fiu de 18 ani. Si o fata de 4 ani. Zorila are casa cu o singura camera, Zorila are si parabolica deasupra, care, la cat de mica e camera, nu i-ar incapea inauntru. Zorila nu are insa acte. N-are certificat de nastere. "N-am avut in viata mea. Maica-mea a innebunit si nu mai stie unde m-o facut." Stie ca a aparut pe lume la 1 aprilie 1970, dar nu s-a ocupat nimeni sa-i faca si acte. Si totusi, Zorila a facut puscarie doi ani. Cum a fost bagat la racoare e un mister si pentru el, pentru ca se jura ca in acel moment nu avea un CNP. Cert e ca s-a vazut cand a fost eliberat cu un buletin provizoriu in mana. Cu care a si fost internat la spital, ca facuse TBC. Primaria din Ghidigeni a demarat de curand procedurile sa-i inregistreze tardiv nasterea in tribunal a lui Zorila. Consilierul juridic de la primarie ridica din umeri. Nici el nu stie cum a fost posibil sa faca puscarie fara o identitate. La politia din localitate apar mai multi de Zorila Gheorghe. Toti au insa CNP. Un agent de acolo se jura ca Zorila despre care vorbim e acelasi cu unul Gheorghe Zorila, nascut insa cu sapte ani mai tarziu. Insa Zorila pare mai degraba de 50 de ani decat de 30. E tatal unui copil cu acte care are 18 ani. Daca ne-am lua dupa politisti, omul ar fi devenit tata la 12 ani.

In 2002, intr-o cabina parasita din Gara Motru a fost gasit cadavrul unui barbat. Mai apoi, oamenii legii l-au gasit si pe criminal. Un bolnav psihic caruia procurorii nu i-au putut stabili identitatea. Anchetatorii au trebuit sa-si puna imaginatia la grea incercare, pentru ca era necesar sa-l boteze pe infractor. Atunci cand i-au trecut numele in mandatul de arest preventiv, procurorii i-au zis simplu "Necunoscutua€™".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.