La o diferenta de numai 135 de voturi, din aproape 3.000 exprimate, Cristian Iordanescu a fost reconfirmat in functia de decan al Baroului Bucuresti.

Dupa doua incercari esuate din lipsa de cvorum, Adunarea Generala a Baroului Bucuresti a reusit simbata sa-si aleaga o noua conducere. Desi era favoritul cursei, Cristian Iordanescu a fost reales cu un scor foarte strins. El a obtinut 1.181 de voturi, in timp ce contracandidatii sai, Mircea Stanculescu si Ilie Iordachescu, au fost votati de 1.046, respectiv 871 de avocati. Al patrulea avocat, Stefan Baranga, s-a retras din cursa in timpul sedintei.

Din cauza numarului mare de avocati necesar pentru realizarea cvorumului - jumatate plus unu din totalul de 7.198 de membri -, Adunarea Generala s-a intrunit in trei sali alaturate de la Palatul Parlamentului, intr-o atmosfera de agitatie maxima. Tocmai de aceea ordinea de zi a fost inversata, pentru ca avocatii sa-si poata exprima intii votul. „Normal si logic ar fi fost ca vechea conducere sa-si prezinte intii raportul de activitate", a protestat avocatul Mihail Camarascu. Majoritatea a fost insa de acord cu inceperea alegerilor, ca nu cumva sa se piarda cvorumul. Avocatii au fost sensibilizati sa vina la vot inclusiv prin prezentarea costurilor mari pentru organizarea Adunarii Generale (circa 10.000 de euro pentru fiecare sedinta) si prin SMS-uri trimise de decan. SMS-urile au fost insa interpretate de unii avocati drept instrument de campanie electorala al lui Cristian Iordanescu. Cei mai multi dintre sustinatorii acestuia declarau insa ca-l voteaza „pentru continuitate". „Va iesi el pentru ca nu are contracandidati de acelasi nivel valoric. Cu alte cuvinte, din mai multe rele alegi pe cea mai putin rea", declara Marius Rosu-Lis, membru in Comisia de validare.

Mircea Stanculescu a fost sustinut in majoritate de avocatii mai in virsta, care sperau in „redarea prestantei acestei meserii si recistigarea respectului in instante". „Domnul Stanculescu este un profesionist desavirsit, care stie sa-si respecte meseria", era de parere Marieta Veres, avocata cu experienta, de 52 de ani. Ilie Iordachescu a mizat in schimb pe sustinerea tinerilor, carora li s-a adresat in mod special in platforma sa program.

O data cu decanul, simbata au fost alesi si membrii Consiliului Baroului (noua dintre cei 15 fiind si in vechiul mandat), Comisiei de Cenzori si Consiliului de Disciplina. De asemenea, au fost alesi delegatii pentru congresul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, care-si va alege si ea o noua conducere la sfirsitul lunii iunie, la Eforie Nord.

Despre disputele dintre avocati care au precedat alegerile de simbata, cititi pe www.cotidianul.ro/select