Luptele singeroase din arenele americane fac 33.000 de „victime" anual. Fotbalul, aproximativ 150.000.

Contrar aparentelor, sporturile extreme precum wrestling, skateboard sau surfing sint mult mai putin periculoase decit fotbalul sau baschetul. Potrivit unor cercetatori americani, riscul unor accidentari in timp ce sportivii sint luati de val este de trei ori mai mic decit in timpul unei partide de fotbal. „Am descoperit ca surfingul prezinta un risc relativ scazut de accidentari, cu 6,6 cazuri la 1.000 de ore practicate", spune doctorul de la Spitalul Rhode Island, Andrew Nathanson, autorul studiului. In urma monitorizarilor, reiese ca in aceeasi perioada, in fotbal au loc 19 accidentari, iar in baschet, noua.

Fratele de peste Ocean al fotbalului inventat de englezi si-a capatat renumele de sport dur, insa este depasit in periculozitate de mult mai pasnicul baschet. In timp ce pe arenele americane se accidenteaza peste 500.000 de baschetbalisti anual, la fotbal american numarul acestora se rezuma la putin peste 400.000 de „victime", iar la cel european - 150.000. Mai periculos decit un placaj este mersul pe bicicleta, in varianta profesionista inregistrindu-se aproximativ 485.000 de cazuri.

Intr-un top al celor mai periculoase sporturi de peste Ocean frapeaza prezenta wrestlingului pe ultima pozitie a clasamentului. Desi si-a creat o imagine singeroasa, cu sportivi care isi aplica lovituri incredibile, iar unii dintre ei parasesc arena pe targa, wrestlingul este, de fapt, un sport de mai bine de zece ori mai pasnic decit fotbalul, cu doar 33.000 de accidentari intr-un an. Este urmat indeaproape de un alt sport extrem, roller skating, al carui numar de accidentati depaseste cu putin 35.000 pe an. Din totalul accidentarilor cauzate de practicarea sportului de performanta, accidentarile la genunchi, in special la ligamentele incrucisate, sint cele mai frecvente si cele mai periculoase. Pentru reducerea riscului de accidentari, medicii recomanda ca sportivii sa faca exercitii care sa le intareasca rezistenta tendoanelor.