China a consemnat un excedent comercial de 85,72 miliarde de dolari in primele cinci luni ale anului, in crestere cu peste 80% fata de valoarea aferenta perioadei similare din 2006, a anuntat un oficial din Ministerul Comertului, citat de Reuters, preluata de Mediafax. Exporturile au totalizat 443,5 miliarde de dolari, iar importurile s-au plasat la 357,8 miliarde de dolari, a declarat, la o conferinta privind industria chineza, un vicecomisar din Ministerul Comertului, Yang Hongbin.
In luna mai, excedentul comercial s-a plasat la 22,41 miliarde de dolari, depasind media previziunilor analistilor intervievati de Reuters, de 18,8 miliarde de dolari. Soldul pozitiv a fost de 16,9 miliarde de dolari in aprilie, ceea ce indica un excedent de 63,31 miliarde de dolari pentru primele patru luni ale anului.
"La acest ritm de accelerare, excedentul Chinei ar putea atinge 110 miliarde de dolari in prima jumatate a anului", a afirmat Yang. Pe de alta parte, exporturile de otel realizate de China au urcat cu 117%, la 27,44 miliarde tone, in intervalul ianuarie-mai, evolutie influentata, in principal, de comenzile primite din Iran si din alte state ale Orientului Mijlociu.
Importurile de otel au totalizat 7,28 milioane tone in aceeeasi perioada, indicand un excedent de 20,16 milioane tone pentru comertul cu otel, in primele cinci luni ale anului, a adaugat Yang.