Paritatea euro/dolar a avut saptamana trecuta o evolutie deosebit de fluctuanta, care a fost influentata de factori fundamentali din cele doua zone economice, Europa si SUA.
Prima parte a saptamanii a gasit euro pe o pozitie ascendenta, urcand de la 1,3430 la 1,3553 dolari, urmare a faptului ca Banca Centrala Europeana a majorat dobanda din euro-zona de la 3,75 la 4%, cea de-a opta crestere la care a recurs BCE incepand cu finele anului 2005. Pe de alta parte, deprecierea dolarului a fost determinata si de declaratiile facute de presedintele Rezervei Federale, Ben S. Bernanke, in legatura cu incetinirea ritmului de crestere a constructiilor de imobile, care va afecta in continuare expansiunea economiei SUA.
Chiar daca analistii sunt de parere ca in acest an BCE va mai efectua cel putin o majorare de dobanda, dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca dobanzile din zona euro sunt, inca, la un nivel suficient de scazut, astfel incat sa incurajeze expansiunea economica, el precizand ca a€˛actionand intr-o maniera ferma si oportuna, asiguram stabilitatea preturilor pe termen mediu", ultimele doua zile ale saptamanii trecute au gasit moneda unica pe o panta descendenta.
Joi, paritatea a coborat de la 1,3512 la 1,3463 dolari, pentru ca vineri moneda unica sa scada sub pragul de rezistenta de la 1,34 dolari, la 1,3322 dolari. Cresterea dolarului a survenit ca urmare a cresterii randamentelor la bonurile de Tezaur americane, a indreptarii investitorilor catre dolar, considerat de data aceasta drept un a€˛refugiu" in calea scaderii preturilor la actiuni, dar si a reducerii numarului de analisti care prognozeaza scaderea de catre Fed a dobanzilor din SUA, care se situeaza de un an la 5,25%. In acest sens, banca Goldman Sachs aprecia ca Fed nu va reduce dobanzile in acest an si in 2008, ca urmare a perspectivelor de imbunatatire a ritmului de dezvoltare a economiei. Anterior, analistii Goldman Sachs anticipau ca Fed va reduce dobanda de referinta cu un punct procentual, timp de trei trimestre. Au aparut si comentarii care vizeaza o posibila majorare a dobanzii la sfarsitul acestui an, ceea ce va mentine diferentialul intre dobanda americana si cea europeana, asigurand un plus de vigoare dolarului.
La scaderea euro a contribuit si faptul ca Banca Angliei a decis joia trecuta sa mentina dobanda de referinta la 5,5%, nivelul maxim al ultimilor sase ani, dar majoritatea analistilor cred ca pana la sfarsitul anului se va asista la o majorare.
Pentru perioada urmatoare, paritatea euro/dolar va intalni un important suport la pragurile de 1,32 si 1,3077 dolari, rezistentele aflandu-se la 1,3424 si 1,36 dolari.
In ceea ce priveste evolutia paritatii dintre moneda unica si cea nipona, aceasta a fost una asemanatoare cu cea euro/dolar. Dupa atingerea luni si marti a unor noi recorduri istorice, 164,33 si 164,59 yeni, euro a intrat pe o panta descendenta, vinerea aceasta coborand la 161,79 yeni, valoare care nu a mai fost atinsa din 24 aprilie. Scaderea a fost o consecinta a reducerii speculatiilor de tip a€˛carry trade", prin care investitorii se imprumuta in monede cu randament mic, cum ar fi yenul sau francul elvetian, ca sa finanteze cumpararea altor active care pot genera castiguri mai mari.