Italienii de la Enel au semnat ieri contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud. Pentru 820 de milioane de euro, italienii vor intra in posesia a 67,5% din actiunile companiei care furnizeaza energie electrica Bucurestiului.

Contrac
Italienii de la Enel au semnat ieri contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud. Pentru 820 de milioane de euro, italienii vor intra in posesia a 67,5% din actiunile companiei care furnizeaza energie electrica Bucurestiului.

Contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, prin care Enel va prelua 67,5% din actiunile celei mai mari filiale a companiei Electrica, a fost semnat, in sfarsit, ieri, la Guvern, de directorul general al Electrica, Corneliu Stan, si de directorul general executiv Enel Romania, Mateo Codazzi. Dupa ce saptamana trecuta a venit degeaba la Bucuresti, semnarea contractului fiind amanata in ultima clipa, Fluvio Conti, presedintele Enel, nu a mai luat parte la ceremonie. Si nici premierul Calin Popescu Tariceanu, care a descoperit ieri ca are agenda incarcata, desi duminica anuntase ca va participa. Privatizarea Electrica Muntenia Sud este o afacere buna atat pentru stat, care a obtinut un pret foarte bun - 820 milioane de euro - , cat si pentru consumatorii finali, care vor scapa de penele de curent, a declarat Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, prezent la eveniment.

INVESTITII. Insa nu toti cei 820 milioane euro vor fi platiti efectiv statului roman. Enel va cumpara direct 50% din actiunile companiei, pentru 395 milioane euro, iar pentru restul de 17,5% din actiuni va subscrie noi titluri, in cadrul unei majorari de capital in suma de 425 milioane de euro. Enel si-a propus sa investeasca in urmatorii 15 ani un miliard de euro pentru cresterea calitatii serviciilor si modernizarea retelei Electrica Muntenia Sud. "Aceste investitii masive vor conduce la siguranta retelei, imbunatatind calitatea serviciilor si reducand intreruperile in furnizarea energiei electrice", a declarat Mateo Codazzi. In primii trei ani, planurile grupul italian vizeaza investitii de 220 milioane de euro la Muntenia Sud si estimeaza sa obtina venituri totale de 1,4 miliarde de euro. Insa grupul italian nu si-a propus sa recupereze investitiile prin majorarea tarifelor la energia electrica, a asigurat Codazzi.


Ultima "consultata" a lui Stancev
Privatizarea Electrica nu a fost straina de scandalul de spionaj si tradare privind privatizarea unor obiective importante din portofoliile Ministerelor Economiei. Potrivit referatului inaintat instantei de judecata, ultima mare "consultanta" acordata de Stamen Stanchev, consultant international al Credit Swiss First Boston, acuzat in Romania de spionaj, a fost chiar cea legata de privatizarea EMS. Conform anchetatorilor, prin intermediul consilierului Dorinel Mucea, presedintele comisiei de privatizare, Stanchev ar fi obtinut lista cu ofertele facute de cele cinci societati ramase in competitie. Mucea i-ar fi inmanat datele lui Stanchev in ziua de 27 martie 2006. Beneficiind de aceste cifre, firma ENEL a inaintat cea mai buna oferta, fiind declarata castigatoare. Astfel, in timp ce statul negocia cu italienii, acelasi stat intocmea dosare penale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.