Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica si Militia Spirituala publica "dosarul de cadre" al lui Mihai Avramides, despre care sustine ca este ofiterul de Securitate care "l-a avut ca sursa pe Traian Basescu". GIP si Militia Spir
Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica si Militia Spirituala publica "dosarul de cadre" al lui Mihai Avramides, despre care sustine ca este ofiterul de Securitate care "l-a avut ca sursa pe Traian Basescu". GIP si Militia Spirituala mentioneaza intr-un comunicat de presa ca in anul 2004 a publicat Registrul cu persoanele din randul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea sa sprijine munca de Securitate. "In acest registru, care cuprinde informatorii Securitatii membri de partid din judetul Constanta, actualul presedinte Traian Basescu, apare la litera B, pozitia 19, ca "sursa" a locotenentului major Mihai Avramides de la Securitatea Port Constanta incepand cu data de 09.09.1978", se arata in comunicat. GIP si Militia Spirituala dau publicitatii "dosarul de cadre al lui Mihai Avramides", care "confirma faptul ca in perioada august 1977 - august 1982 Mihai Avramides a fost ofiter operativ principal cu gradul de locotenent major la serviciul Securitate Port Constanta (UM 0757 - DSS)", perioada in care a lucrat in "colectivul navigatori romani", ocupandu-se de "navele petroliere".
Documente ascunse
Potrivit GIP, "Serviciul Roman de Informatii a avut grija ca nici unul dintre dosarele lucrate de-a lungul timpului de Avramides sa nu devina public. In 2004, atat CNSAS, cat si o instanta de judecata au solicitat explicit SRI Dosarul de Urmarire Informativa (DUI) "Carma". SRI a mintit sustinand ca acest dosar nu exista, fapt contrazis acum de dosarul de personal al ofiterului de Securitate Mihai Avramides", se arata in comunicat. Potrivit GIP, citat de Mediafax, SRI ascunde dosarul "Carma", dupa cum ascunde si restul documentelor referitoare la ofiterul de Securitate Mihai Avramides: dosarul sau de cadre, numele informatorilor sai si notele pe care i le furniza reteaua sa informativa (formata in cea mai mare parte din navigatori). "Presedintele Basescu minte cand sustine ca <<a dat>> CNSAS-ului toate dosarele fostei Securitati. In realitate, detinatorii arhivelor fostei Securitati (SRI, SIE, Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Ministerul Apararii, Arhivele Nationale) continua sa ascunda numeroase documente intre care si dosarele de cadre ale fostilor angajati ai Securitatii", spune GIP.
"Institutie de conspirare a Securitatii"
Grupul de Investigatii Politice arata ca potrivit Raportului de activitate pe 2006, la CNSAS se afla doar 102 dosare de cadre ale fostilor ofiteri de Securitate, desi in perioada 1948 - 1989, in cadrul Securitatii au activat cel putin 100.000 de ofiteri. "Evident, printre putinele dosare de cadre care au ajuns la CNSAS nu se afla si dosarul lui Mihai Avramides", se mai arata in comunicat. In opinia GIP si a Militiei Spirituale, CNSAS s-a transformat dintr-o institutie de deconspirare a fostei Securitati, intr-una de "conspirare" a acesteia. "Dincolo de atitudinea pasiva si servila fata de detinatorii de arhiva, Colegiul CNSAS nu permite cercetatorilor acreditati accesul la vreunul dintre cele 102 dosare de cadre pe care le are in custodie, nici macar la dosarele de cadre ale ofiterilor despre care Colegiul a stabilit ca au facut politie politica. De altfel, studierea dosarelor Securitatii de persoane din afara CNSAS este aproape imposibila", se arata in comunicat. Grupul de Investigatii Politice si Militia Spirituala solicita SRI si CNSAS sa publice: numele informatorilor din reteaua folosita de Mihai Avramides in perioada august 1977 - august 1982 in care a fost ofiter operativ principal cu gradul de locotenent major la serviciul Securitate pentru portul Constanta (UM 0757 - DSS); notele pe care sursele din reteaua informativa i le-au furnizat lui Mihai Avramides; rezultatele muncii operative ale ofiterului de Securitate Mihai Avramides, inclusiv Dosarele de Urmarire Informativa (D.U.I.) "Marcu" si "Carma". GIP si Militia Spirituala solicita Colegiului CNSAS ca, in baza caracterizarilor facute de superiorii lui Mihai Avramides din perioada in care acesta a fost ofiter de Securitate in Portul Constanta, sa constate faptul ca acesta a facut "politie politica". "Chiar si pentru actualul Colegiu al CNSAS ar fi foarte dificil sa spele un securist care a actionat combativ pentru indepartarea navigatorilor angajati in flota, semnalati cu intentii de evaziune", care a facut recrutari de buna calitate, care a controlat informativ elementele suspecte aflate in preocuparile sale si care a contribuit la o mai buna cunoastere a personalului muncitor navigant in perioada cat s-a aflat in stationare in porturile capitaliste", se mai arata in comunicat.
Dosarul 2190
Potrivit GIP, dosarul de cadre al lui Avramides Nastase Mihai, nascut pe 22 octombrie 1947 in Galati, are numarul 2190. "Tatal ofiterului se numea Avramidis, dar in 1958 Mihai Avramidis si-a pierdut certificatul de nastere, iar in duplicatul eliberat i s-a scris numele de Avramidies in loc de Avramidis, aceasta greseala nemaifiind corectata niciodata. In 1977, Avramides a fost numit ofiter operativ principal I la Serviciul Securitate Port Constanta. In 1982 a trecut, la cerere, inapoi in aparatul Directiei Generale a Penitenciarelor in functia de profesor la Cursul de perfectionare a cadrelor de peniteciare din Bucuresti. In 25 octombrie 1969, Mihai Avramides, in calitate de elev la Scoala Ministerului de Interne de la Baneasa, a semnat juramantul militar in care spunea; "jur sa urasc din adancul fiintei mele pe toti dusmanii patriei si ai poporului muncitor". In 2001, SRI sustinea ca nu are habar de activitatea lui Avramides in UM 0757 (1977-1982). La o adresa a penitenciarului Braila, prin care penitenciarul cerea UM 0764 Constanta-SRI, sa-i comunice adeverintele cu incadrarile in grupele de munca ale lui Avramides, SRI Constanta raspunde cu o nota stupefianta: " ...va comunicam ca din verificarile efectuate de catre noi rezulta ca acesta a fost cadru activ al unitatii noastre, probabil in perioada mentionata de dumneavoastra in adresa", arata GIP. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.