Ciobanii de pe raza comunei Banloc, localitate banateana aflata la nici 50 km de Timisoara, chiar pe fasia cu Serbia, nu au nici o legatura cu sicilienii din Corleone. Si totusi, se comporta ca atare! Practic, din pricina unor apucaturi nationaliste,
Ciobanii de pe raza comunei Banloc, localitate banateana aflata la nici 50 km de Timisoara, chiar pe fasia cu Serbia, nu au nici o legatura cu sicilienii din Corleone. Si totusi, se comporta ca atare! Practic, din pricina unor apucaturi nationaliste, de tipul "nu ne vindem tara" si sub privirile "impaciuitoare" ale autoritatilor locale, comuna sta pe un butoi de pulbere.


Inca de acum sapte ani, mai multi investitori italieni au inceput sa cumpere terenuri pe raza comunei Banloc, "deoarece oferta era abundenta si atragatoare". Dupa putin timp, o mare parte din peninsularii care au achizitionat terenuri agricole in acea zona au realizat ca "nu tot ce lucea era aur". Si asta din cauza "caracterului inadecvat al legislatiei, lipsei cartii funciare, la constituirea careia au contribuit chiar investitorii, cu sume importante de bani"! Astazi, in localitatea banateana, pe o suprafata de 6.000 ha si cu 58 de angajati, functioneaza patru ferme zootehnice de bovine si doua firme, care se ocupa de cultivarea fructelor si legumelor. Desi au depasit cu greu dificultatile legislative si mentalitatea unor localnici, italienii sustin ca greul a inceput abia dupa ce afacerile au fost puse pe picioare si au inceput sa mearga intr-o directie normala. "Abia atunci ne-am dat seama ca suntem victime constante ale furturilor si ale indiferentei organelor de politie. Adevaratul flagel, care ameninta sa opreasca orice initiativa de buna credinta, sunt oile sau, mai bine zis, proprietarii acestora", sustine unul dintre investitorii italieni din Banloc.


CORECTIE CU BATA. Italienii acuza ca, din cauza neimplicarii organelor locale, in ciuda reclamatiilor care au curs pe banda rulanta, razboiul dintre ei si localnici a escaladat, in urma cu putin timp, atingand cote alarmante. Dupa numeroase episoade de instigare la violenta si amenintari, pe raza comunei banatene a avut loc si prima agresiune propriu-zisa, impotriva lui Mario Paoletti, crescator de bovine, care a avut curajul sa protesteze impotriva prezentei a 500 de oi pe culturile sale. Italianul a fost agresat de proprietarul oilor si de cele patru ajutoare ale sale, cu parul si pumnii, alegandu-se cu un picior fracturat si multiple leziuni interne. O nimica toata: 45 de zile de spitalizare! Acesta a fost momentul in care un numar de noua societati comerciale, de pe raza comunei Banloc, a adresat un protest Ambasadei Italiei de la Bucuresti, cerand diplomatilor sa se implice de urgenta in acest conflict deschis. "Exista dosare groase cat cartea de telefon, cu reclamatii concrete, referitoare la furturi si agresiuni, dar rezultatele sunt zero. Au fost contactate si anuntate de mai multe ori autoritatile locale, dar ne-am ales doar cu promisiuni. Din cate se pare, predomina tot interesele romanilor care, in acest caz, se comporta intr-un mod ilegitim", se arata in scrisoare adresata Excelentei Sale, Daniele Mancini.


CALCULE MATEMATICE. In protestul adresat autoritatilor italiene, oamenii de afaceri sustin ca pe raza comunei Banloc exita, oficiale si clandestine, circa zece mii de ovine. "Cel mai sarac dintre localnici poseda 500 de oi, iar cei mai puternici peste 2.000 de capete, fara sa aiba macar un hectar de pamant. Unde se hranesc animalele? Pe terenurile italienilor, care sunt considerati invadatori. Mai exista cateva hectare de teren, ramase in proprietatea localnicilor, care fac o agricultura de subzistenta si sunt mai orfani decat italienii, deoarece nu au nici macar forta si curajul de a protesta impotriva crescatorilor de oi. In acest teritoriu rural, proprietarii de ovine sunt o clasa puternica. Frecvent, fiecare dintre acestia se ocupa, fireste gratuit, de oile unui personaj politic local, ale unui sef al politiei sau ale altor personaje similare", se mentioneaza in documentul remis Ambasadei Italiei la Bucuresti. In orice caz, investitorii au trait pe propria lor piele faptul ca cea mai mica reclamatie a fost rezolvata de localnici "cu oferte de branzeturi si carne de miel", astfel incat, nefiind pedepsiti, proprietarii oilor s-au simtit tot mai puternici si incurajati in a continua cu invazia culturilor, in care
s-au investit milioane de euro.


INTERVENTII. Cert e ca protestul celor noua societati italiene a creat ceva valva in randul autoritatilor banatene, care s-au temut de efectele pe care le-ar fi putut avea acest scandal diplomatic. Valva si atat. Rezultate zero! Investitorii sustin ca au ajuns chiar si la usa prefectului de Timis, Ovidiu Draganescu. "Excelenta s-a a fost prompt si chiar a vrut sa ne ajute. Ne-a ascultat, a pus mana pe telefon si a vorbit cu primarul din Banloc. Am auzit cand ii spunea sa rezolve problema de urgenta. Din discutii ne-am dat seama ca mai toate comunele banatene au probleme cu ciobanii, care-si pasc oile pe terenurile oamenilor, calcand totul in picoare. Din pacate, chiar si dupa diligentele domniei sale nu s-a miscat nimic. Dovada ca fiecare comuna este stat in stat, iar primarul face dupa cum ii dicteaza constiinta", sustine unul dintre patronii firmelor din zona Banlocului. Discutii au existat chiar si la nivelul conducerii IJP Timis si tot nimic. In sensul ca, in ciuda unor dosare penale, ciobanii au continuat sa-si pasca oile unde au vazut cu ochii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.