Motiunea de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece!", initiata de PD si PLD, va fi dezbatuta astazi in Parlament. Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptare

Motiunea de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece!", initiata de PD si PLD, va fi dezbatuta astazi in Parlament. Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si a senatorilor. Sansele ca acest lucru sa se intample astazi sunt minime. In afara de cei 119 semnatari ai documentului, niciun alt parlamentar nu si-a declarat oficial sprijinul pentru demersul democratilor. La nivel de partide, PSD, PNL si UDMR au anuntat ca vor vota impotriva, in timp ce PRM se va abtine de la vot, iar PC va anunta o decizie finala cu cateva ore inainte de dezbaterile din plen.

Boc: "Motiunea si-a atins deja scopul"

Democratii cer liderilor PSD si PNL sa faca public protocolul de guvernare, iar PSD sa-si recunoasca sustinerea pentru Guvernul Tariceanu II. "Aceasta legatura s-a oficializat prin anuntul PSD de a nu sustine motiunea PD si prin renuntarea depunerii unei motiuni proprii de cenzura. Se demonstreaza ca avem o intelegere politica si o guvernare PSD-PNL", a declarat ieri Emil Boc.
El a precizat ca are informatii ca protocolul ar contine clauze care prevad, intr-o prima faza, cooptarea PSD la nivelul esalonului doi - secretari de stat, sefi de agentii, sefii de servicii deconcentrate - si cooptarea ulterioara de ministri la guvernare. Prin urmare, unul dintre scopurile motiunii de cenzura a fost deja atins, a conchis liderul democrat.
Acuzatiile lui Emil Boc vin in contextul in care social-democratii au anuntat sambata ca s-au razgandit si ca nu vor mai depune motiune de cenzura impotriva cabinetului Tariceanu. Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, sustine ca formatiunea pe care o reprezinta prefera trei motiuni simple in locul celei de cenzura.
Argumentul adus a fost ca vin alegerile europene si Summitul NATO, iar Romania are nevoie de stabilitate. Pentru a depune o motiune simpla este nevoie de cel putin 50 de semnaturi. Aceasta poate fi depusa la Senat sau Camera Deputatilor, dar adoptarea ei in Parlament nu duce la demiterea celor vizati.

Liberalii si social-democratii resping acuzatiile

Desi recunosc ca au fost discutii, liderii PNL si PSD sustin ca nu exista nicio intelegere intre cele doua partide. "Ne-am vazut saptamana aceasta. Dar decat sa facem concesii de program, cu atat mai putin un guvern de coalitie cu PSD, atunci preferam sa trecem in opozitie", a spus Crin Antonescu. El a adaugat ca aceasta motiune nu e serioasa si nici nu va avea sustinere in Parlament.
Mai mult, purtatorul de cuvant al PSD a declarat ca, in realitate, democratii sunt si acum la guvernare, iar motiunea este "expresia luptei dintre liberali si democrati pentru suprematie intre membrii Aliantei".
Prin urmare, Diaconescu a cerut PD ca, in urmatoarele 24 de ore, sa isi retraga si reprezentantii numiti pe criterii politice in administratia publica. Abia dupa acest demers democratii pot spune ca nu sunt la guvernare, considera liderul social-democrat.

Infobox

Este a patra motiune de cenzura cu care se confrunta premierul Calin Popescu Tariceanu de la investirea sa in fruntea Executivului. Primele trei au fost initiate de catre PSD si sustinute partial de PRM. Intrucat votul este secret, cu bile, niciuna dintre motiuni nu a intrunit un numar suficient de voturi pentru a fi considerata adoptata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.