Grupul italian Enel va plati direct companiei Electrica 394,8 milioane euro pentru preluarea a 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud (EMS) si va efectua o majorare de capital in urma careia va detine 67,5% din companie, prin subscrierea altor acti
Grupul italian Enel va plati direct companiei Electrica 394,8 milioane euro pentru preluarea a 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud (EMS) si va efectua o majorare de capital in urma careia va detine 67,5% din companie, prin subscrierea altor actiuni, in suma de 425,2 milioane euro. EMS este cea mai mare filiala Electrica si deserveste Bucurestiul si judetele Ilfov si Giurgiu.
Investitorul italian va fi obligat ca, in termen de cinci zile lucratoare de la semnarea contractului, sa transfere intr-un cont escrow deschis la BRD o suma egala cu 10% din pretul de achizitie, respectiv 39,4 milioane euro. Adunarea Generala a Actionarilor va trebui sa aprobe transferul actiunilor si majorarea capitalului social, iar daca Fondul Proprietatea isi exercita dreptul de preferinta si subscrie actiuni pentru a-si mentine cota de participatie, Enel are dreptul la randul sau de a subscrie un numar suplimentar de actiuni pentru a ramane cu 67,5% din actiuni, transmite Mediafax.
Grupul italian si-a propus sa obtina la Electrica Muntenia Sud, in primii trei ani fiscali dupa preluarea in proprietate a societatii, venituri totale de 1,4 miliarde euro, in principal din activitati pe piata reglementata, estimand pentru acelasi interval investitii totale de 220 milioane euro.
Pe de alta parte, Enel va plati Electrica penalitati pornind de la 5 milioane euro si pana la aproximativ 200 milioane euro (jumatate din pretul de achizitie a 50% din actiunile EMS) pentru incalcarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, avand dreptul sa ceara statului despagubiri de valoare maxima similara pentru nerespectarea intelegerii.
Grupul italian nu va putea vinde actiuni detinute la Electrica Muntenia Sud decat catre firme afiliate, in primii cinci ani de la finalizarea tranzactiei de privatizare, fara acordul prealabil scris al Electrica. Dupa expirarea perioadei de restrictie, si Enel si Electrica vor avea drept de preemptiune la transferurile de actiuni. Compania italiana va putea vinde pachete de cate 5% din actiunile EMS catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), fara restrictii, dupa ce va prelua compania. Reamintim, Enel a fost desemnat, in vara anului trecut, castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica, dupa ce a oferit 820,099 milioane de euro pentru preluarea a 67,5% din actiuni.
Tranzactia a fost amanata ca urmare a declansarii, anul trecut, de catre autoritatile romane, a unor cercetari privind cazuri de coruptie in procesele de privatizare. Grupul italian detine in Romania alte doua filiale Electrica, Dobrogea si Banat, preluate la pachet in 2004, in urma achizitiei directe a unor pachete de 24,62% din actiunile fiecarei firme si a unei majorari de capital. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 127,4 milioane euro. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.