Saptamana trecuta a debutat cu cresteri la Bursa, in primele doua sedinte ale intervalului indicele BET-FI marcand noi maxime istorice. In sedinta de miercuri au aparut primele semnale de scadere, insa sedinta de joi a fost una linistita si cu lichid
Saptamana trecuta a debutat cu cresteri la Bursa, in primele doua sedinte ale intervalului indicele BET-FI marcand noi maxime istorice. In sedinta de miercuri au aparut primele semnale de scadere, insa sedinta de joi a fost una linistita si cu lichiditate redusa. Incepand cu sedinta de miercuri, scaderile si-au facut aparitia si pe piata americana si s-au accentuat in sedinta de joi, cu influente negative asupra pietelor europene, informeaza KTD Invest.
BET-FI a marcat un nou maxim istoric de 73.725,92 puncte in sedinta de marti. Insa, la finalul sedintei de vineri, nivelul de referinta al indicelui BET-FI a fost de 71.902,76 puncte, in scadere cu 0,1%. Valoarea medie zilnica a tranzactiilor incheiate la BVB a crescut la 98,09 milioane lei, comparativ cu media de 31,67 milioane lei, de saptamana anterioara. Primele 10 societati ordonate dupa valoarea saptamanala a tranzactiilor detin o pondere de aproximativ 93% in cadrul valorii totale a tranzactiilor incheiate la BVB, in crestere cu 11 procente fata de saptamana anterioara. Tranzactiile realizate la Bursa in intervalul analizat s-au cifrat la 490,49 milioane lei, in crestere cu 210% fata de cele inregistrate saptamana trecuta. Aceasta s-a datorat tranzactiilor cu actiuni Kandia- Excekent SA, care au totalizat 329,15 milioane lei, adica 67,11% din rulajul total al Bursei.
Indicele BET a pierdut in aceasta saptamana 0,44%, ca urmare a scaderilor inregistrate de emitentii lichizi ai Bursei in sedinta de vineri.
Schimburile cu actiuni emise de SIF au reprezentat 81,98 milioane lei, in crestere cu 23% comparativ cu saptamana precedenta. Acestea au reprezentat numai 16,7% din rulajul total al saptamanii. SIF Oltenia si SIF Moldova au surclasat SIF Transilvania, care, timp de doua saptamani consecutiv, a fost cel mai lichid dintre SIF. Tranzactiile cu actiunile celor trei SIF au reprezentat 12,15% din rulajul total al bursei si aproximativ 73% din rulajul total inregistrat pe segmentul SIF in aceasta saptamana. Tranzactiile cu actiuni bancare au totalizat 27,53%, in crestere cu aproximativ 35% comparativ cu saptamana precedenta. Acestea au reprezentat doar 5,62% din rulajul total al pietei. Evolutia segmentului bancar a fost contrara saptamanii precedente, cu toate ca interesul a fost in crestere. BRD-GSG a inchis saptamana in scadere cu 4,07%, la nivelul minim al saptamanii de 23,6 lei, dupa ce a marcat un nou maxim istoric de 24,8 lei in sedinta de marti. Banca Transilvania a pierdut 0,65% si a inchis sedinta la nivelul de 0,7650 lei, in timp ce cotatia Bancii Comerciale Carpatica s-a depreciat cu 1,8%. Sectorul petrolier s-a aliniat tendintei de ansamblu a pietei, scaderile fiind de 2,35% pentru Petrom Bucuresti si de 1,33% pentru Rompetrol Rafinare Constanta. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 16,3 milioane lei, in scadere cu aproximativ 60% comparativ cu cele realizate in intervalul precedent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.