In primele zile ale acestei luni, pretul aurului a crescut simtitor, dupa ce Banca Centrala Europeana a anuntat ca nu intentioneaza sa mai vanda din rezervele sale pana in septembrie.
BCE este unul dintre cei 16 semnatari ai Central Bank Gold Agreement (CBGA), care le permite membrilor sai sa vanda, impreuna, cel mult 500 tone metrice de aur in fiecare an.
Din septembrie 2006 (cand a inceput anul pentru CBGA) pana in prezent, partile semnatare ale intelegerii mai sus mentionate au instrainat circa 290 tone de aur. Membrii CBGA au vandut aproape 497 tone de aur in anul 2004-2005, respectiv 396 tone in 2005-2006, potrivit datelor World Gold Council.
In urma acestui anunt, pretul unciei de aur urca in 2 iunie pe piata londoneza la 666,50 dolari, pentru ca joia trecuta sa depaseasca pragul de 670 dolari, atingand un nivel de 671,50 dolari. Vinerea trecuta, metalul galben a facut un mare pas inapoi, odata cu aprecierea monedei americane pe pietele internationale, evolutie generata de cresterea randamentelor la titlurile de Trezorerie din SUA, dar si de scaderea pronosticurilor privind o reducere a dobanzii de catre Rezerva Federala. In aceste conditii, uncia de aur a coborat la fixingul de dimineata de la London Bullion Market la 656,75 dolari, pentru ca la fixingul de seara sa scada pana la 655,25 dolari.
La scaderea pretului unciei a contribuit, de asemenea, si evolutia depreciativa a actiunilor din Europa, ceea ce a impus speculatorilor sa vanda aur pentru a-si limita pierderile. Declinul metalului galben ar putea fi stopat de cererile venite din partea bijutierilor. Perspectivele cresterii de catre Fed, in decembrie, a dobanzii cu un sfert de punct procentual, la 5,50%, a facut din dolar o moneda mult mai atractiva, astfel ca pretul unciei de aur cu livrarea in august a scazut pe Comex, divizie a New York Mercantile Exchange, la 652,30 dolari, fata de 676,90 dolari, in data de 2 iunie.