Astfel, salariul minim pentru un angajat fara studii superioare va fi de 550 RON, iar pentru cei cu studii superioare va fi de cel putin doua ori mai mare decat salariul minim negociat la nivel de unitate, adica cel putin 1100 RON. "Actul aditional v
Astfel, salariul minim pentru un angajat fara studii superioare va fi de 550 RON, iar pentru cei cu studii superioare va fi de cel putin doua ori mai mare decat salariul minim negociat la nivel de unitate, adica cel putin 1100 RON. "Actul aditional va intra in vigoare odata cu inregistrarea sa la Ministerul Muncii. Noi estimam in cursul zilei de luni sa intre in vigoare chiar daca patronatul Presei din Romania, Romedia, a refuzat sa semneze din cauza disensiunilor cu presedintele UNPR, Marian Milut. In principal, contractul colectiv la nivel de ramura stabileste drepturile minime ale jurnalistilor. Este stiut ca la nivel de unitate se pleaca de la aceste conditii minimale si se pot negocia conditii mult mai avantajoase pentru angajatii din mass-media. In prezent, Uniunea Sindicala MediaSind are 22 de sindicate unite in 4 federatii si reuneste peste 8345 de membri", ne-a declarat Cristi Godinac, presedintele US MediaSind. In afara majorarii salariale, a fost introdusa obligativitatea ca la fiecare concurs de angajare sau examen angajatorul sa numeasca o comisie din care sa faca parte cu drepturi depline si un reprezentant al sindicatului sau al salariatilor acolo unde nu exista sindicate. "S-a majorat clauza de neconcureta de la 25% la 50% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni. Sporul de mobilitate este 5% din salariul brut lunar pentru angajatii care efectueaza lunar cel putin zece zile cumulate deplasari in teritoriu", ne-a mai spus Godinac. De asemenea, in cazul in care o salariata se afla in concediu de maternitate/crestere si ingrijire a copilului, unitatea va compensa pe o perioada de trei luni diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul. Au ramas neschimbate si obligatorii, sporurile de vechime si pentru orele lucrate in zilele libere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.