Comisia Europeana (CE) a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) o analiza a preturilor din piata auto pentru a compara coeficientii de ajustare din grila privind taxa de prima inmatriculare cu evolutia reala a preturilor, studiu elab
Comisia Europeana (CE) a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) o analiza a preturilor din piata auto pentru a compara coeficientii de ajustare din grila privind taxa de prima inmatriculare cu evolutia reala a preturilor, studiu elaborat cu ajutorul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), potrivit Mediafax.
"Expertii Comisiei Europene vor sa vada daca, in momentul in care aplica formula, coeficientul de corelare in functie de vechime corespunde realitatii din piata. Facem impreuna cu APIA un studiu privind evolutia preturilor autovehiculelor pe piata romaneasca, care va fi incheiat in urmatoarele zile", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. El a adaugat ca in discutiile cu expertii europeni acestia nu au ridicat obiectii fata de formula de calcul prin care a fost stabilita grila de impozitare transmisa Comisiei. Reamintim, CE a solicitat autoritatilor romane sa modifice taxa auto, pentru a ilustra mai bine, printre altele, deprecierea valorii masinilor in timp. La sfarsitul lunii mai, MEF a transmis Comisiei Europene o noua formula de calcul a taxei de prima inmatriculare, care prevede niveluri de pana la trei ori mai mici pentru unele masini vechi, dar mai mari la cele noi. In proiectul de modificare a modalitatii de calcul au fost introduse noi prevederi pentru masinile cu vechime de sub un an, cum ar fi o luna, trei luni sau sase luni, in conditiile in care formula actuala nu prevede astfel de diferentieri. Romania a propus ca noile niveluri de taxare sa fie aplicate incepand cu 1 ianuarie 2008, motivand ca orice modificare a Codului Fiscal nu poate fi aplicata mai devreme de sase luni de la aprobare. Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul anului si se calculeaza in functie de capacitatea motorului, de standardele de poluare si de vechimea autovehiculului. La inceputul acestui an, CE a anuntat ca va initia procedura legala impotriva Romaniei in cazul taxei pentru prima inmatriculare, considerand ca masura nu respecta normele europene, in pofida discutiilor intensive purtate cu autoritatile romane. Comisia a solicitat Romaniei, intr-o scrisoare de notificare transmisa in luna martie in cadrul procedurii de incalcare a reglementarilor comunitare, modificarea sistemului de taxare a autovehiculelor, argumentand ca reglementarile actuale sunt discriminatorii in cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.