"De exemplu, daca infractiunea are factori agravanti, daca este motivata rasial si, de asemenea, se tine cont de circumstantele in care se afla individul respectiv: varsta sau altele. Si exista diferente foarte mari intre sentinte cand se iau in cons
"De exemplu, daca infractiunea are factori agravanti, daca este motivata rasial si, de asemenea, se tine cont de circumstantele in care se afla individul respectiv: varsta sau altele. Si exista diferente foarte mari intre sentinte cand se iau in considerare acesti factori. Daca cineva a luat telefonul cuiva, dar nu a folosit violenta, iar daca este o infractiune repetata, ar putea primi o sentinta mai dura", a explicat Catherine Ashton. Totodata, ea a precizat ca pedeapsa cea mai mica ar fi suspendarea executarii sau patru luni de detentie. "Daca aceasta face parte dintr-o actiune tipica, daca este o actiune repetata, atunci autorul va primi mai mult. De aceea vreau sa subliniez ca depinde de circumstante. Daca este vorba numai despre acea infractiune, probabil ca individul va primi maximum 12 luni", a mai spus baroana Catherine Ashton.
Pe de alta parte, referindu-se la situatia sistemului judiciar din tara noastra, baroana Catherine Ashton a precizat ca experti englezi lucreaza pentru elaborarea unei legislatii penale prin aplicarea careia sa se reduca numarul de detinuti din inchisorile romanesti suprasolicitate. De asemenea, potrivit baroanei Ashton, Romania a primit asistenta din partea expertilor britanici si fonduri PHARE si pentru formarea consilierilor de probatiune.
La randul sau, ministrul roman al Justitiei, Tudor Chiuariu, a dezvaluit ca din cauza unei legislatii rigide numarul inculpatilor condamnati la inchisoare cu suspendare si la munca efectuata in folosul comunitatii este inca mic in tara noastra. Ministrul a mai precizat ca este necesara dezvoltarea serviciilor de probatiune pentru supravegherea persoanelor care au primit sanctiuni neprivative de libertate, dar care au fost obligate de judecatori sa execute anumite activitati cu scop educativ, care sa le ofere sanse reale de reintegrare in comunitate. Tudor Chiuariu a recunoscut insa faptul ca sistemul judiciar romanesc nu beneficiaza de servicii de probatiune la standarde europene. Asta desi Ministerul Justitiei a avut parte de experienta britanica in acest domeniu inca din 2001.
Statisticile MJ
Tot in cadrul conferintei de presa de ieri, ministrul Tudor Chiuariu a prezentat o statistica in ceea ce priveste persoanele condamnate cu suspendare, dar obligate sa efectueze munca in folosul comunitatii. Potrivit statisticilor Ministerului Justitiei, 6600 de persoane, care au primit condamnari, au fost supravegheate in libertate, in timp ce 7650 de inculpati au fost evaluati de serviciile de probatiune. Dintre acestia, doar 5,9% au fost subiectul unor sesizari trimise la instanta pentru nerespectarea obligatiilor impuse in timpul supravegherii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.